Mészáros Lőrinc cége kivájta a Gellérthegy oldalát egy villaépítéshez

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

A gellérthegyi Bérc utcában egy magántelken novemberben kezdett építkezni a Mészáros és Mészáros Kft. Az akkori tarvágás óta már a hegyoldalt is kibányászták, a háromszintes ház vasbeton alapját öntik ki. Környezetvédők kérték Tarlós Istvánt, hogy állítsa le a - szerintük - természetkárosítást, de hiába.


Ottjártunkkor jól haladt a gellérthegyi Bérc utca 6/b szám alatt egy villa építése egy svájci érdekeltségbe került, egykor fővárosi tulajdonú telken. Dolgozik egy toronydaru, az alaphoz kerítéstől kerítésig kibányászták a telket meghatározó hegyoldalt, mélységben egészen az utcaszintig jutottak. A körülbelül 5-7 méter magas munkagödörben növekedő vasbeton támfalhoz két betonkeverő autó szállítja a kötőanyagot. Látogatásunk idején 5 percenként töltötték a betont a munkások a magasban.


Bérc utca 6/b szám alatt építkeznek, ami ellen a környezetvédők tiltakoznak, de mégis elkezdték a munkálatokat 2015. február


Az ott dolgozó egyik férfi azt mondta, januárban kezdték az építkezés földmunka részét. Az elvárás az, hogy még az idén álljon a ház. A férfi kérdésünkre arról számolt be, hasonló nagyságú villa lesz, mint amelyek a Bérc utcában találhatók, és a ház méretei miatt kellett a hegy egy részét kitermelni.

A Bérc utca a legfelső a Citadella alatt, a telek felső sarkáról rövid kapaszkodással a panoráma parkolóhoz érünk. A telek szemközti szomszédjában, a Bérc utca 13-15-ben a Külügyi és Külgazdasági Intézet épülete áll.


Bérc utca 6/b szám alatt építkeznek, ami ellen a környezetvédők tiltakoznak, de mégis elkezdték a munkálatokat 2015. február


Az építkezés kezdetéről az Átlátszó alapján a VS.hu is hírt adott: a Bérc utca 6/b alatt novemberben erősítéssel láttak hozzá a telek előkészítéséhez. Az azóta leszerelt tájékoztató tábla egy háromszintes társasház látványtervét mutatta, amit a munkacsoport.net tervezett. Helyszíni bejárásunk során az építkezés részleteiről szóló táblával nem találkoztunk, csak a forgalomkorlátozást, építkezést jelző KRESZ-táblákkal.

A megkérdezett munkás megerősítette, hogy ténylegesen Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. építi a házat. Ezt egyébként az ott dolgozók ruhája nem árulja el.Demszky megígérte

Az egyesek szerint természetkárosító építkezés miatt a fakivágás másnapján, 2014. november 5-én Tarlós István főpolgármesternél tiltakozott a Védegylet Pálkövéért Környezet- És Természetvédelmi Egyesület. Közérdekű bejelentésben hivatoztak Demszky Gábor főpolgármester 2007-es levelére, amelyben a politikus


biztosította az egyesületet, hogy a főváros és az I. kerületi önkormányzat a tulajdonában levő maradék telkeket a Gellérthegy ezen részén soha sem építik be, megőrzik a főváros környezetvédelmi tartalékának.


Demszkyék azt tervezték, hogy ezen a részen parkot építenek, öszekötik egy sétánnyal a Víztározó fölötti parkot a Citadella körüli parkolóval. Ebbe kötötték volna be az Antall-lépcsőt az Orom és a Bérc utca között.

Mint az egyesület megírta Tarlósnak: „Ezen ígérvényben megnyugodtunk, kőbevésett ígéretnek vettük, hogy nem folytatják a természetpusztítást, és Budapest európai mértékben kritikus légszennyeződését ezáltal is fékezni próbálják. Budapesten megállíthatatlanul folyik a zöldterület csökkentése, erre példa a budai területek beépítése, minden fás négyzetméter eltüntetése." Arra kérték, a főpolgármester haladéktalanul intézkedjen, állítsa le az erdőirtást, pótoltassa a kivágott erdőket, egyúttal kérték, a Gellérthegy természetvédelmi területére tervezett libegő ugyanilyen vonatkozású fakivágásának felülvizsgálatát is.


Bérc utca, építkezés

Bérc utca 6/b szám alatt építkeznek, ami ellen a környezetvédők tiltakoznak, de mégis elkezdték a munkálatokat 2015. február


Tarlóst nem teljesítette a kérést, nem akadályozta meg az építkezés előrehaladását és nem intézkedett a fapótlásról. A VS.hu érdeklődött a főpolgármesternél, mit válaszolt a természetvédőknek, de a városháza nem reagált megkeresésünkre.


Egyszemélyes árverés

Az 1620 négyzetméteres telek a fővárosé volt. Azután értékesítette 2013-ban, hogy a „műemléki jelentőségű” besorolású terület a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. „feldolgozásra, hasznosításra, értékesítésre átadott ingatlanok” listájára tette. A BFVK 2012. augusztusban 376 millió forintra értékelte. A 2012. december 19-i árverésére ketten jelentkeztek, ám az eseményen csak a Tief Terra Építőipari és Szolgáltató Kft. jelent meg. Az árverés megkezdése előtt ugyanis az Albers Ingatlan Kft. képviselője bejelentette, azon nem kíván részt venni. Így az ingatlan a Nagykőrösön székelő építőipari cégé lett. Az origo írt arról, hogy a visszalépett cég mindössze 12 nappal az árverés előtt alakult, 2013 őszén már felszámolás alá került, majd meg is szűnt. Az ingatlan eladásáról 2013. február 22-én 18 igen szavazattal 15 nem ellenében döntött a fővárosi közgyűlés.


Két kocsi hozza a betont


A 2009-ben alapított, út- és autópálya-építés főtevékenységű Tief Terra Kft-t árbevétele 2010-ben meghaladta az egymilliárd forintot, 2011-ben elérte a 4,5 milliárdot, 2012-2013-ban a 2 milliárd forintot. Többségi tulajdonosa a svájci EM Tiefbau Gruppe AG – egy svájci állampolgár érdekeltsége.