Mesterházy nem valódi ellenfél Orbán számára

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Tévévitára hívta ki Orbán Viktort Mesterházy Attila MSZP-elnök a Március 15. téren megtartott beszédében szombaton. A politikus szerint, ha a miniszterelnök nem gyáva, akkor elfogadja a kihívást. Úgy néz ki azonban, hogy Mesterházynak nem kell a torkát köszörülnie, mert Orbán csuklóból visszautasítja a párbajt, szerinte ugyanis a baloldalon nincs számára megfelelő ellenfél. Hogy miért nincsen? Jöjjön a Fidesz válasza.


A tévévita felvetésére a Fidesz sajtóosztálya reagált: a kormánypárt szerint a viták valóban fontosak, de csak abban az esetben, ha valódi jelöltek és kormányzóképes erők között zajlik a vita. A közleményben a kormánypárt hangsúlyozza, hogy „máig nem tudjuk, hogy ki a baloldal valódi vezetője: Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon. Máig nem tudjuk, hogy mit és mikor tudtak a baloldal vezetői Simon Gábor MSZP alelnök százmillióiról, mert nem hajlandóak elmondani.” A simongáborozás után a levél részletezi mindazt, amit viszont tud a Fidesz az ellenzéki összefogásról. „Azt tudjuk, hogy egymással többet vitatkoznak, mint politikai ellenfeleikkel. Azt is tudjuk, hogy szeretik megváltoztatni kéthetente a saját nevüket. És azt is tudjuk, hogy egymást a gázrezsóra ültetnék fel, viszont ezek nem elegendőek kormányképes alternatívának!” (...) nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes igazi jelölt a baloldalon, ezért vita feltételei sem állnak fenn”. A közleményben nem szerepel, hogy amikor 2002-ben és 2006-ban Orbán Viktor bement a tévébe vitázni, akkor utána mind a kétszer kikapott a választásokon, mint ahogy az sem, hogy Orbán miként reagál Vona Gábor kihívására, a Jobbik elnöke ugyanis szombaton szintén tévévitára invitálta a miniszterelnököt. A válasz hiányában a Jobbik ismételten felszólította Orbánt, hogy ne hátráljon meg, és álljon ki a vitára. A jobboldali párt szerint ugyanis az ő esetükben nem állnak fenn azok a problémák, amelyeket a baloldali összefogás kapcsán a Fidesz kifogásolt, a Jobbiknap például van programja -áll a párt közleményében.


Ha Orbán nem fogadja el a kihívást, akkor gyáva


Itt pedig az emlékezetes vita Gyurcsánnyal


Schiffer mindenkivel párbajozna

Schiffer András nyílt levélben invitálja Orbán Viktort, Mesterházy Attilát és Vona Gábort egy listavezetői vitára. Ezáltal ő legbátrabb a három ellenzéki közül, mindenkivel megmérettetné magát. A közleményben Schiffer Orbán Viktornak a következőket írja: „Miniszterelnök úr, ha nem lesz listavezetői vita, az a választást fenyegető legnagyobb botrány, mert ez azt jelenti, hogy vannak olyan pártok, amelyek nem vállalják a választókkal és az ellenfelekkel való valódi szembenézést. Az ugyanis még nem kampány és nem vita, hogy plakátokon csinálnak bohócot egymásból. Kérem, találjunk alkalmas helyet, időpontot és formát ahhoz, hogy vitatkozni tudjunk egymással, és tanúsítsunk kellő rugalmasságot a listavezetői vita megrendezése és a választók érdekében.” Az LMP-es politikus március 19-ig, szerda estig várja a miniszterelnök levelét. A pártelnököknek Schiffer ugyanezt a határidőt szabta.