"Merkel vagy hülye, vagy tud valamit"

Fotó: MTI/EPA/DPA / Bernd von Jutrczenka

-

A német kancellár váltig ragaszkodik a befogadó Németország ideájához, amit most már nem csak a választók, saját párttársai is nehezen viselnek, ráadásul béke-Nobelt sem ért idén. Diplomata forrásaink szerint azonban elképzelhető, hogy Merkel mégis "beveszi a kanyart", mert speciális információk birtokában van, vagy mert lassan és csendben mégis bekeményíti a német menekültpolitikát. Orbánnak mindenesetre nem kell félnie, vélik.


Egyre erősödő kritika, nyílt bírálatok saját pártjából, és a legfontosabb politikai szövetségestől, rég nem látott népszerűségvesztés, és a közhangulat gyors változása – minden jel szerint az utóbbi hetek enyhén szólva sem úgy alakultak, ahogy ezt Angela Merkel szerette volna. Ráadásul hiába volt ő az egyik favorit, még a Nobel-békedíjat sem kapta meg pénteken a német kancellár. A politikust egy sor európai vezető – köztük a legjobban talán éppen Orbán Viktor – bírálta nevezetes kijelentéséért, hogy minden szíriait szívesen fogadnak.

A bírálók ennek tudják be, hogy „kezelhetetlenné váltak a menekültek” (a kancellári bejelentésre hivatkozva kezdte el például Ausztriába szállítani a menekülteket a magyar kormány is szeptember 4-én), és hogy egyre nagyobb számban érkeznek az utóbbi időben.

A német „Willkommenskultur” is eltűnni látszik fokozatosan, a felmérések szerint egyre több német egyenesen a határok lezárását szeretné – igaz, ugyanebből a felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben azért, mert úgy érzik, cserben hagyták őket a dél-kelet európai uniós tagállamok.


A sajátjai is

Ezzel szoros összefüggésben előbb a bajor Keresztényszocialista Párt elnöke, Horst Seehofer is nyíltan bírálta, és tehetetlenséggel vádolta Merkelt, többek között a magyar kormány megoldásait ajánlgatva a figyelmébe - amikből ő maga is merítene - , miközben a koalíciós partner szociáldemokrata párt kormánytagjai, Sigmar Gabriel, és Michael Roth azokat bírálta, akik mellett Seehofer kiállt – például a magyar kormányt. A teljes politikai zavarodottság képét csak tetézte, hogy eközben 34 CDU képviselő nyíltan is Merkel ellen fordult, aki immár csak a negyedik legnépszerűbb politikus Németországban.


Németországban is csökkenőben a lelkesedés


Merkel kétségtelenül bajban van. Ehhez képest a német közszolgálati tévének adott szerdai interjújában gyakorlatilag kiállt az általa eddig képviselt menekültpolitika mellett. Ugyanakkor nyilvánosságra került egy zárt körben, európai néppárti képviselők előtt elmondott beszéde is, amiben nem is titkolja csalódottságát az újonnan csatlakozott tagállamok menekülteket elutasító magatartásával kapcsolatban, azt mondja, Kelet-Európaiként nekik igazán tudniuk kellene, mi az a szolidaritás, és arról beszél, azért segítettek a magyar kormánynak, mert „meg kellett védeni Európa méltóságát”.

„Bármennyire is érthetetlennek tűnik a cinikus magyar politikai gondolkodás talajáról, de Merkelnek tényleg vannak értékei, amelyek meghatározzák a politikáját, ezért teszi amit tesz menekültügyben. Mert komolyan gondolja, hogy a kelet-európaiaknak szolidaritást kell vállalniuk” – mondta egy a német belpolitikát jól ismerő forrásunk.


Nem is érthetjük?

Szerinte „egyszerűen arról van szó, hogy most láthatjuk, mennyire másképp működik a német politika, mint a magyar: Merkel, és a CDU tisztában van vele, hogy a bevándorlás nem feltétlenül népszerű ügy a német választók körében. De ennek ellenére is úgy gondolják, a kérdés fontos, meg kell próbálni meggyőzni az állampolgárokat”. Ehhez képest szerinte „a magyar kormány elbújik a nemzeti konzultáció mögé, és arra hivatkozva meg sem próbál értékelhető álláspontot kialakítani”.

Forrásunk azt mondta, egy közelmúltbeli közös magyar-német fórumon is meggyőződhetett róla, hogy „a német vendégek egyszerűen nem is értették, amikor a jelen lévő fideszesek a konzultációra hivatkoztak nekik”. Merkel helyzete ugyanakkor a nehézségek ellenére sem rendült meg komolyan, pártjában sem, forrásunk szerint, „mert azt azért még senki nem felejtette el, hogy megnyert három választást”.


Értékalapon


Egy kormányzati informátorunk ugyanakkor úgy vélte, „Merkel be fogja venni ezt a kanyart is”. Szerinte a kancellár csendben korrigálni fog politikáján, és „ehhez az elmúlt hetekben a morális alapot teremtette meg”. A változás lényege a kormányzati szereplő szerint az lesz, hogy „bár nem mondják ki, de lesz egy plafon a befogadottak számát illetően”, és valóban megpróbálják majd kitoloncolni azokat, akiknek nem fogadták el a kérelmét. Most viszonylag könnyű egy el nem fogadott menekültkérelem esetén is illegálisan tovább maradni az országban.

Azt egyik forrásunk sem gondolta, hogy Merkel csak úgy sodródott volna az eseményekkel az elmúlt hetekben. Egyszerűen azért, mert „az elsőrangú német titkosszolgálat, diplomáciai hálózat, a rengeteg a világban működő német kötődésű alapítvány révén biztosan sokkal több információval rendelkezik az egész helyzetről, mint mi”. „Mi van akkor, ha ezek alapján esetleg tudja, hogy egy-két-három hónapon belül mégis erős csökkenés áll be az Európába érkezők számában?” – tette fel a kérdést egyikük.


Mi lesz a kvótával?

„Merkel vagy hülye, vagy tud valamit, amit mi nem” – mondta a fentiekkel összefüggésben is a címben már idézetteket egyik német forrásunk. Azt ő sem tudta elképzelni, hogy Merkel „csak úgy hagyta magát sodortatni az eseményekkel” az elmúlt időszakban, egyszerűen azért, mert eddig ez nem volt rá jellemző (a görög pénzügyi válság megoldásában kifejezetten kemény, és kezdeményező volt), másrészt a rendelkezésre álló információk miatt. „Én arra számítok, hogy bár kimondatlanul, de a német menekültpolitika szép csendben keményebbé válik” – vonta le ő is a következtetést.

A magyar-német kapcsolatokat az eléggé eltérő kormányzati álláspontok sem fogják megterhelni – ebben szintén mindhárom megkérdezett egyetértett. „Én úgy tudom, folyamatos volt a kapcsolat és az egyeztetés az elmúlt hetekben a magyar és a német kormány, valamint a hatóságok között” – mondta például német forrásunk. Kormányzati informátorunk szerint „Merkelnek most ugyanúgy jól jött a háttérben Orbán nyilvános keménykedése, mint annak idején Jean-Claude Juncker megválasztásával kapcsolatban”. (Az EU Bizottság elnökének megválasztása komoly hatásköri vitát eredményezett az Európai Tanács és a Parlament között, amiben Merkel a magyar kormányfőhöz hasonlóan a Parlament szerepének csökkentése mellett állt.)

Harmadik forrásunk szintén úgy vélekedett, hogy a menekültügyben folytatott politikai csörtéknél mindkét fél fontosabbnak tartja a gazdasági együttműködést, ami hagyományosan jó. „A német kormány részéről igazán komoly kritikák szociáldemokrata kormánytagok részéről érték Magyarországot, azért ez is jelzi a kapcsolatokat” – mondta. Igaz ennek azért Merkel már idézett, zárt körben elhangzott szavai ellentmondanak, de forrásunk szerint összességében így sem terhelte meg jelentősen a kétoldalú kapcsolatokat a válság, legalábbis egyelőre.

A kvóták ügyében ugyanis tényleg ellentétesek az álláspontok, és ez stratégiai kérdés a német kormány számára. Forrásuk szerint ugyanakkor itt is „körvonalazódik a kompromisszum a háttérben”, csak a magyar kormány „egyelőre igyekszik felsrófolni a megállapodás árát”.