Merkel népszerűsége idén még nem volt ilyen magas

-

Németországban az idei legmagasabbra emelkedett Angela Merkel kancellár támogatottsága, pártja azonban nem profitál ebből, derül ki a Forsa közvélemény-kutató intézet felméréséből.


Az adatok szerint a németek 50 százaléka Angela Merkelre szavazna, ha közvetlenül lehetne kancellárt választani. Ez 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest, és a legnagyobb érték 2016-ban, de elmarad a menekültválság elmélyülése előtt, tavaly júliusban regisztrált 56 százaléktól.

Pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége támogatottságának tavaly megindult csökkenése a legtöbb intézet mérései szerint megállt. A pártszövetség országos támogatottsága negyedik hete 35 százalékos.

A második helyen a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) áll, amely a szavazatok 23 százalékát szerezné meg. A Bundestag ellenzéki oldalán a Baloldal 10 százalékon, a Zöldek 11 százalékon állnak.

Bejutna a Bundestagba a negyedik hete 6 százalékon álló liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is, valamint a legtöbb politikai elemző besorolása szerint jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD), amely az egy héttel korábbi 9 százalék után most 10 százalékon áll.

Az AfD vasárnap az eddigi öt után várhatóan további három tartományi gyűlésbe (Landtag) is bekerül. A Baden-Württembergben, a szintén az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék–Pfalzban, valamint az ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő Szász-Anhaltban tartandó helyi törvényhozási választáson a legutóbbi mérések szerint messze az 5 százalékos küszöb fölött teljesít majd, Baden-Württembergben a szavazatok 11 százalékát, Rajna-vidék–Pfalzban a szavazatok 9 százalékát, Szász-Anhaltban a szavazatok 19 százalékát szerezheti meg.