Merkel nem tud mit kezdeni az illiberális demokráciával

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A német kancellár és a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóján a kölcsönös udvariaskodás mellett jutott idő némi kritikára is. A két kormányfő abban egyetértett, hogy az ukrán-orosz konfliktust diplomáciai úton kell rendezni, a fegyveres megoldást kizárták.


„Az illiberális szóval ebben az összefüggésben nem tudok semmit kezdeni” - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Budapesten, miután az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt tartott sajtótájékoztatóján a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója megkérdezte: beleillik-e az Európai Néppárt értékei közé a magyar kormányfő által használt „illiberális demokrácia” kifejezés. Merkel hangsúlyozta, hogy számára a demokrácia gyökerei mindig liberálisak, pártja, a CDU pedig a keresztényszociális, a liberális és a konzervatív eszmékben gyökerezik. „Még el kell mélyítenünk a beszélgetést erről” - mondta Merkel.

Orbán erre úgy reagált, hogy megismételte tavaly nyári, azóta sokat idézett és kritizált kijelentését, amely szerint „nem minden demokrácia szükségszerűen liberális”. A miniszterelnök szerint aki ennek ellenkezőjét mondja, az „privilégiumot akar egyetlen eszmerendszernek, amit mi nem adunk meg neki”. Amikor Orbán ezt mondta, Merkel láthatóan meglepett arcot vágva fordult felé.Néhány perccel korábban a kancellár egy másik szúrást is bevitt magyar tárgyalópartnerének, mikor a magyarországi civil szervezeteket ért támadásokra utalva azt mondta: áttekintették a civil társadalom fejleményeit, ő pedig utalt arra, hogy mennyire fontos az ellenzék, a civil társadalom és a média szerepe a demokráciában. Annak ugyanis – Merkel szerint – az a lényege, hogy a felek beszéljenek egymással, és keressék a lehető legjobb megoldásokat.Danke, Deutschland!

A két kormányfő sajtótájékoztatója ezen túlmenően a kölcsönös udvariaskodás és az egyetértés jegyében zajlott. Orbán hosszan ecsetelte, milyen fontos partnere Németország Magyarországnak, és milyen nagy szerepe volt a német befektetéseknek abban, hogy rekordszinten van a foglalkoztatás és kiegyensúlyozott a költségvetés. „Csak annyit tudok mondani a kancellár asszonynak, hogy »Danke, Deutschland!«” – mondta Orbán.

Az udvariasság jegyében Merkel is köszönetet mondott a magyaroknak az 1989-es határnyitásért, amely „fontos mérföldkő volt a német egység felé vezető úton”. Kiemelte ő is, hogy a tárgyalásokon beszéltek a gazdasági helyzetről, a német részvételről a magyar gazdaságban, és úgy fogalmazott: a makrogazdasági változások az elmúlt években minden örömre okot adnak. „A német gazdaság értékeli, ha megbízható keretfeltételekre talál” – mondta a kancellár, aki szerint ilyen helyzeten a németek sok munkahelyet tudnak teremteni.A béke pártján

Merkel és Orbán megbeszélésein – a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján – nagy hangsúlyt kapott az ukrán-orosz konfliktus. A magyar miniszterelnök azt mondta: három okból is húsba vágó az ukrán helyzet, hiszen szomszédos országról van szó, Ukrajnán keresztül érkezik az orosz gáz, és 200 ezer magyar él az ország területén. „Mi magyarok csak a béke pártján állhatunk. Semmilyen megoldást nem tudunk támogatni, ami elmélyíti a konfliktust, ez a sziklánál is szilárdabb alapvetés” – mondta a kormányfő.

Merkel szerint minél hamarabb el kell érni, hogy a minszki megállapodásnak megfelelően tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában a kormányerők és az oroszbarát szakadárok közt, de ugyanakkor garantálni kell az ország területi sérthetetlenségét. „Európa akkor erős, ha közösen tudunk fellépni a nemzetközi kihívásokkal szemben” – mondta a német kancellár.

Egy kérdésre válaszolva Merkel kijelentette, hogy Németország nem fogja fegyverekkel támogatni Ukrajnát. „Szilárd meggyőződésem, hogy a konfliktus fegyverekkel nem megoldható” – fogalmazott a kancellár. Orbán Viktor mindössze egy szóval válaszolt ugyanerre a kérdésre: „Nem”, vagyis nem tartja elképzelhetőnek, hogy fegyverekkel segítsük Ukrajnát.Orosz kapcsolat, nem minden áron

A német kancellár szerint a németek hálásak, hogy Magyarország támogatja Ukrajnát, például gázszállításokkal. Ugyankkor tudják, hogy Magyarország is függ az orosz gáztól, ezért a német kormány továbbra fáradozni fog azért, hogy létrejöjjenek az európai országok rendszereit összekötő interkonnektorok, így diverzifikálhassák az energiaellátást, vagyis más forrásból is be lehessen szerezni a szükséges földgázt.

Az eurázsiai gazdasági együttműködésre vonatkozó kérdésre Merkel azt mondta: mindkét fél, az Európai Unió és az Oroszország által életre hívott Eurázsiai Gazdasági Unió számára is hasznos lenne az együttműködés, de ez a lehetőség nem szabad, hogy eltávolítson bennünket az ukrán konfliktus mielőbbi megoldásától.

Erre a kérdésre válaszolva Orbán is úgy fogalmazott: stratégiai és történelmi horizonton szemlélve nem tud elképzelni olyan sikeres EU-t, amely nem tudja beépíteni Oroszország erőforrásait, és „ennek a dimenziónak a fenntartása létkérdés”.


Merkel programja Budapesten

Angela Merkel délelőtt érkezett Budapestre, a reptéren Szijjártó Péter külügyminiszter virágcsokorral fogadta, az Országgyűlés előtt pedig Orbán Viktor kézcsókkal üdvözölte a német kancellárt. A parlamentben Merkel több miniszterrel, Varga Mihállyal, Balog Zoltánnal is találkozott.

Információink szerint Orbán azt szerette volna, ha közösen emlékeznek meg a holokauszt áldozatairól a Dohány utcai zsinagógában, ebbe azonban a németek – a nagy vitát kiváltó Szabadság téri holokauszt emlékmű miatt is – nem mentek bele, végül a kompromisszumos megoldás az lett, hogy „cserébe” Merkel nem csak a Mazsihisszel, hanem más zsidó szervezetek képviselőivel, köztük a kormány által „megértőbbnek” tartott Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőkével, Köves Slomóval is találkozik.

A Terrorelhárítási Központ hétfőn délelőtt döntött úgy, hogy a kormányellenes tüntetők nem demonstrálhatnak a Pollack Mihály téren Merkel helyszíni programjának idején, erről itt olvashat bővebben.


Marad a kremlinológia

Valószínűleg a BRFK bűnügyi nyomozói sem gondolták, hogy valaha is „hostess feladatokat” kell majd ellátniuk, de Angela Merkel látogatása alkalmából ebből is kijutott nekik. A Parlament környékét ugyanis hermetikusan lezárta a rendőrség, a környező utcákban mindenhol feltartóztatták a járókelőket, és csak azt engedték be, aki igazolni tudta, hogy ott lakik, vagy dolgozik. A kordonon túlra pedig – legalábbis az újságírókat – csak rendőri kísérlettel engedték, ők történetesen nyomozók voltak.

Az Országház delegációs terme egyébként meglehetősen szűknek bizonyult a sajtó számára, főleg, hogy mindenkit egy kis dobogóra tereltek fel, így az első sorban felállított kamerák mögött gyakorlatilag senki nem látszott. A program ráadásul késve kezdődött, így kevés kérdésre maradt lehetőség, érdemi azokból is egyedül a FAZ munkatársáé volt az ukrán fegyverszállításokról, és Orbán Viktor nézeteiről az „illiberális demokráciáról”.

Így maradt a kremlinológia, az esemény végeztével egyesek azt fejtegették, a két vezető testbeszéde alapján nem lehetett túl jó a hangulat (feltűnően nem néztek egymásra Merkel és Orbán, miközben beszéltek), de abban mindenki megegyezett, hogy a lényeg valószínűleg az volt, amiről egyik fél sem beszélt nyilvánosan. Mondjuk azok után, hogy akár magyar, akár német részről milyen energiákat fektettek a találkozó előkészítésére a sajtó felé, valóban feltűnően kevés volt a konkrétum, és sok az általános megállapítás.

Kérdés, hogy délután, az Andrássy Egyetemen a hallgatók előcsalogatnak-e Merkelből több konkrétumot akár Ukrajna, akár az Oroszországhoz való viszony, akár a magyar demokrácia ügyét illetően.

Kósa András, VS.hu


Miért fontos, mit gondol Merkel?