Merkel elutasította Orbán népszavazási kezdeményezését

Fotó: NurPhoto / Reynaldo Paganelli

-

Angela Merkel elutasítja a magyar kormány népszavazási kezdeményezését a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásával kapcsolatban. A német kancellár erről egy vasárnapi televíziós interjúban beszélt.


Angela Merkel az ARD országos közszolgálati televízióban élőben sugárzott interjúban arra a felvetésre, hogy az eurózóna válságával ellentétben most mások jóakaratára van utalva és a „kérelmező" helyzetébe került, azt mondta, szerinte ez nem így van, Németország nincs sem kiszolgáltatott, sem kiemelt helyzetben. Valamennyi uniós tagországnak van felelőssége, és mindegyik szeretné megőrizni Schengent, köztük Lengyelország és Csehország is.


A következőt is megjegyezte: „Orbán Viktor (...) arról a kérdésről akar népszavazást, hogy érkezhet-e Magyarországra 1294 menekült" a tagállamok között szétosztandó 160 ezerből, pedig valószínűleg még csökkenthetné is ezt a számot, mivel „sok ukrán menekültje van". Ezzel Orbán másfél héttel ezelőtti szavaira utalt: a magyar miniszterelnök a brüsszeli csúcs után százezer ukrán menekültről beszélt, akiket Magyarország állítása szerint befogadott.

Ez azért mégiscsak egy elvi kérdés, és csak elutasítani tudom ezt az eljárást" – tette hozzá a német kancellár.