Merkel elismerte, hogy az EU követett el hibákat

Fotó: MTI/EPA-DPA / MARKUS SCHREIBER

-

Az Európai Unió hibákat követett el, de eljött az ideje befejezni a félbemaradt tetteket, amire megvan a megfelelő alap – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken az olasz televízió egyes csatornájának nyilatkozva.


A politikus az EU elődszervezeteit megalapító Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából az olasz fővárosban tartandó csúcstalálkozóra érkezett.

Kifejtette: „Az unió külső határainak megnyitásakor nem gondoltunk a határok megerősítésére. Az egységes uniós valuta bevezetésekor nem voltunk felkészülve egy válságra. Ezt azonban rendbe tesszük a bankszövetség és a stabilizációs mechanizmus segítségével. A fő az, hogy mindezt a szolidaritás jegyében kell megtenni.”

Véleménye szerint Európa képes megtalálni az egységes választ a migrációs válságra akkor, ha mindenki megteszi a magáét, a lehetőségeit figyelembe véve.

„Szavatolnunk kell (az ehhez szükséges feltételeket), hogy az emberek ne meneküljenek el (országaikból), meg kell oldanunk az olyan válságokat, mint a szíriai, és mindezt együttesen kell tennünk” – mondta.

A német kancellár egyben megismételte gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb tételét, amely szerint „összhangba kell hozni a jelenlegi szabályokat, amit nem lehet a gazdaság figyelembe vétele nélkül megcselekedni”.