Merkel: "A dublini megállapodás már nem érvényes"

-

Közös európai menekültügyi politikát sürgetett Angela Merkel a ZDF televíziónak adott interjúban. Szerinte össze kell hangolni a menekültügyi ellátás normáit, és közösen kell végiggondolni azt is, hogy mely országokat kell besorolni az úgynevezett biztonságos származási országok közé.


Németország szempontjából például azt kell megvizsgálni, hogy biztonságos származási országnak tekinthető-e Szerbia, Albánia vagy Bosznia-Hercegovina. Ennek azért van jelentősége, mert ha biztonságos országokról van szó, akkor az innen érkezőket könnyebb visszaküldeni.

Merkelt arról is kérdezték, hogy osztja-e a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) elnökének véleményét, miszerint a magyarországi határkerítés „az EU szégyene”. Azt mondta, hogy „egyáltalán nem kielégítő a helyzet”, de az eddigi „jogi keret, a dublini megállapodás már nem érvényes”, mert egyes tagállamok nem tudják betartani az előírásokat, máshol pedig nem végzik el megfelelően a menedékkérők regisztrációját.

Ebben a helyzetben új uniós menekültügyi politikára van szükség. Ez lesz „a következő nagy európai projekt, amelyben megmutatjuk, hogy tudunk-e közösen cselekedni” – mondta a kancellár, aki, mint mondta, az új közös politikáról már tárgyalt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, és konzultál majd François Hollande francia államfővel.


Dublini rendelet

A dublini rendelet, korábban dublini egyezmény egyik fő célja, hogy megakadályozzák, hogy egy ember több országban is menedéket kérjen. A fő szabály szerint az az ország felelős a kérelem elbírálásáért, ahova valaki először megérkezett.
Ez azonban csak akkor működne, ha ezekben az országokban – jelenleg főként Görögországban és Olaszországban – jól működne a regisztráció, és a menedékkérők nem mennének tovább, mielőtt elbírálnák a kérelmüket. Ezzel párhuzamosan a felelős országoknak képesnek kellene lenniük arra is, hogy az érkezőket ellássák, amíg ott tartózkodnak.