Merényletekre készültek az Izraelben elfogott terroristák

Fotó: MTI/EPA / ABIR SZULTAN

-

A sejtet Szíriából irányították.


Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Nir Barkat jeruzsálemi polgármester elleni merényletre készülő terrorista csoportot fogott el a Sin Bét Izraelben – írta az ynet. Már vasárnap vádat emeltek a Népi Front Palesztina Felszabadításáért három tagja ellen, de csak kedden hozták nyilvánosságra a történteket.

Az egyik vádlott a harminc éves Muhamad Dzsamal Rasde, a Suafat menekülttábor lakója, terrorizmusért már ült izraeli börtönben. A nyomozás szerint külföldi, köztük szíriai terroristák útmutatásai alapján tervezte a támadásokat. Az amerikai konzulátus egyik épülete ellen és a Palesztin Hatóság fegyvereseinek kiképzésében részt vevő kanadai delegáció ellen is merényletet tervezett.

A csoport azt tervezte, hogy a támadásokhoz Jordániából hoznak segítőket. A Sin Bét szerint Rasde előzetesen információt gyűjtött a célpontokról.

A két másik gyanúsítottat később fogták el. Kihallgatásuk megerősítette a gyanút, és újabb információkat szolgáltatott csoport tevékenységéről.

"Az eset azt mutatja, hogy Szíriában, és sajnos Törökországban is vannak terrorista központok, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász főhadiszállásai, amelyek célja izraeli célpontok elleni támadás. A biztonsági erők feladata, hogy megakadályozzák ezeket még végrehajtásuk előtt" – mondta Jiszrael Kac hírszerzésügyi miniszter.

"A kormányfőt nagyon szoros biztonsági gyűrű veszi körül, és jelentős a megelőzési tevékenység is. Mellesleg minden nap megpróbálnak terrortámadásokat exportálni Izraelbe, s a biztonsági szolgálatok és szervezetek napi szinten csodálatos megelőző munkát végeznek, amelynek kilencvenkilenc százaléka el sem jut a nyilvánossághoz" – mondta Kac.