Menstruációs naptárukkal sokkolják a miniszterelnököt az ír nők

Fotó: AFP / PAUL FAITH

-

Bár az azonos neműek házasságának alkotmányban való rögzítését május végén megszavazták az írek, az abortusz még mindig tilos Írországban. Graine Maguirre ír stand up komikus hétfőn tweetelte menstruációs naptárát, hogy felhívja az ír miniszterelnök és a közvélemény figyelmét az ír alkotmány szerinte elavult kiegészítésére. Azóta nők tucatjai követik példáját.


Az ír alkotmány nyolcadik kiegészítése kimondja, hogy a magzat élete ugyanolyan fontos, mint az anyáé, és erre hivatkozva tiltja az abortuszt. Becslések szerint megközelítőleg 30.000 ír nő utazik évente terhességmegszakítás miatt az Egyesült Királyságba , mivel Írországban még mindig tilos elvégeztetni a műtétet.

Ír nők most menstruációs naptáruk tweetelésével és a #repealthe8th hashtaggel próbálják felhívni Enda Kenny ír miniszterelnök és a nyilvánosság figyelmét az elavultnak tartott alkotmánykiegészítésre és az abortusz legalizációját követelik, írja a BBC.

Az abortusz legalizációjáért küzdő csoportok népszavazást sürgetnek az alkotmány nyolcadik kiegészítésének eltörléséért. Az Amnesty International emberi jogi szervezet pedig petíciót indított az abortusz legalizációjáért Írországban, a dokumentumot mostanáig 47.000 ember írta alá.