Mennyibe kerül nekünk a bevándorlás elleni harc?

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Nehéz nyomon követni, hogy mennyit költ a kormány a legfontosabb témájára, a bevándorlók elleni fellépésre, amellyel a Fidesz hónapok óta tartó népszerűségvesztését is sikerült megállítani. Megpróbáltuk összeszámolni, jelenleg hogy áll a számla, mire mennyi pénz ment el.


Nem takarékoskodik a kormány, ha a bevándorlásellenes kampányról, intézkedésekről van szó. A menekültkérdéssel kapcsolatos bejelentések során csak úgy röpködnek a milliárdok, a különböző tételek főleg azt követően pörögtek fel, hogy június közepén bejelentették: kerítést építenek a szerb-magyar határra. A kiadásokról több kérdést is feltettünk a Miniszterelnökségnek és a Belügyminisztériumnak. A beérkező válaszok alapján megpróbáltuk kiszámolni, az Orbán-kormány mennyi pénzt fordít a bevándorlókkal szembeni fellépésre.

A pénzeket nehéz összesíteni, azokat ugyanis különböző időszakokban használja fel a kormány, különösen igaz ez az uniós pénzekre. Mégis, a források összege körülbelül 81 milliárd forintot tehet ki. Hogy legyen mihez viszonyítani: idén az állam a pártok támogatására 3,8 milliárdot, a közszolgálati médiára 69,8 milliárdot, a bíróságokra 87,5 milliárdot, a büntetés-végrehajtásra 54 milliárdot szán.Az alábbiakban részletezzük, milyen tételekből áll a bevándorlásellenes intézkedésekre fordított összeg.

Nemzeti konzultáció - 960 millió forint

Az első komolyabb összeget a kormány a nemzeti konzultációra költötte. A lakosságnak tavasszal kiküldött kérdéssor megválaszolásával a kormányzat bevándorlásellenes politikájához akart támogatást szerezni. A kérdéseket számos bírálat érte, többek között azért, mert a bevándorlást összemosták a terrorizmussal. A kormányszóvivői iroda lapunknak a múlt héten nem tudta megmondani, a konzultációra mennyit költöttek, áprilisban 960 millióra becsülték a várható költségeket.

Plakátkampány - 300 millió forint

A konzultációnál is nagyobb politikai vita kerekedett az ahhoz kapcsolódó plakátkampányból. A bevándorlóellenes feliratokat az ellenzéki pártok felhívására az ország számos pontján megrongálták. A kormányzat a plakátokra összesen 298 880 929 forint + ÁFA-t fordított.

• Kerítés - 9,6 milliárd forint

A kormány előbb július 7-én 6 milliárd 564 millió 200 ezer forintot, majd július 28-án további 3 milliárd 65 millió forintot csoportosított át a kerítés felhúzására. Nem biztos, hogy ez a végleges összeg; a kormány a múlt héten felkérte a honvédelmi minisztert, hogy készítsen előterjesztést arról, az építkezés igényel-e további forrásokat. A kerítés építését elkezdték, a tervek szerint augusztusban befejezik. A kerítés miatt több fideszes politikus is kellemetlen helyzetbe lavírozta magát, néhány nappal az erről szóló bejelentés előtt még tagadták, hogy a kormány hasonlóra készülne.

• Bevándorlási hivatal - 11,6 milliárd forint

A kérelmeket elbíráló és a menekülttáborokat is működtető Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) június végéig 1,6 milliárd forintot fordított a menekültügyre. A kormány július 28-án további 10 milliárd 83 millió forintot csoportosított át a BÁH számára. A pluszforrásokra a menekültek számának növekedése, a menekültügyi őrizet kialakítása, az új befogadó intézmények kialakítása miatt van szükség. A két új befogadó állomás közül az egyiket a Baranya megyei Martonfán, a másikat a Zala megyei Sormáson hozzák létre. Mindkét településen tiltakoznak a tábor építése ellen.

• Határőrizet - 31,4 milliárd forint

Ez az összeg számos rendészeti kiadást magában foglal. Többek között a rendőrség migráció miatti többletkiadásait, a szerb-macedón határon történő közös járőrözést, a migráció miatti technikai eszközbeszerzést. Az összeg tartalmazza a kártalanítást is, amelyet azoknak az ingatlantulajdonosoknak fizetnek, akiknek a telkét kisajátítják a kerítés építése miatt.

Menekülttáborok felújítása - 338 millió forint

A kormány az EU-tól is komoly összegeket kapott a menekülthelyzet kezelésére – igaz, ezek a támogatások elviekben nem a menekültek visszaszorítását célozzák. Az Európai Bizottság 2013-ban közel 1,1 millió eurót (307 forintos euróárfolyamon számolva 338 millió forint) ítélt meg Magyarországnak sürgősségi támogatás keretében. Erre a pénzre a Belügyminisztérium pályázott. Az összegből a befogadóállomások (vagyis a menekülttáborok) bővítését, felújítását finanszírozták.

• Buszvásárlás - 368 millió forint

Tavaly novemberben Magyarország ismét sürgősségi támogatásért folyamodott az Európai Bizottsághoz a 2014-2020-as pénzügyi források terhére. A pályázatot a BÁH nyújtotta be. A Bizottság 1,2 millió eurót (368 millió forint) ítélt meg, az összeget eszközbeszerzésre, buszok bérlésére, többek között három darab ötven férőhelyes busz bérlésére fordították.

• Túlóra, tolmács - 460 millió forint

Idén júliusban az Európai Bizottság mintegy 1,5 millió euró (460 millió forint) rendkívüli támogatást hagyott jóvá az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) részére a külső határok őrizetére. Az ORFK a pénzből mobilházakat és ujjnyomatolvasókat venne, tolmácsszolgáltatást biztosítana, valamint ebből fedeznék a rendőrök túlóráját.

• További uniós pénzek - 26 milliárd forint

Brüsszel a tervek szerint augusztusban dönt az úgynevezett Belső Biztonsági Alap, illetve a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap költségeiről. Előbbi forrásaiból az EU külső határait őrizik, illetve segíti a vízumok kezelését. Utóbbi pénzeit a tagállamok a saját menekültügyi rendszerükre, illetve a bevándorlók integrálására fordítják. A két alap keretében Magyarország – a kormány várakozásai szerint – 85,5 millió euró (26 milliárd forint) összegű uniós támogatást kaphat. Ezeket a forrásokat Magyarországnak 25 százalékos hazai társfinanszírozással kell kiegészítenie.