Menekültválság: így kezelnék a szocialisták

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A népszavazást követően az MSZP benyújtotta a parlamentnek a menekültválság kezelését szolgáló jogszabálytervezetet. A recept: határőrség és az EU.


Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja benyújtott egy határozati javaslatot a parlamentnek a hét elején, amely – szándékuk szerint – kezelné a menekültválságot. A jogszabály a kormánynak írna elő tennivalót.

Az első javaslatuk: „egységes rendőri szervezet keretein belül állítson fel egy önálló határrendészeti igazgatóságot, amelynek állományába legalább tizenkétezer határrendészeti feladatokra felkészített rendőr tartozzon”. Ez az ötlet csupán elnevezéseiben különbözik a Jobbik korábbi ötletétől, az önálló határőrség felállításáról. Emellett a kormány épp ezekben a hetekben kezdett toborzókampányba, amelynek keretében háromezerrel megnövelné a rendőrség határvadász egységeinek létszámát. A déli határszakaszra kirendelt, nagyjából négyezer katonával és a már ott szolgálatot teljesítő, hozzávetőleg kétezer rendőrrel együtt a fegyveres erők létszáma megközelíti a szocialista javaslatot.

A szocialisták kilencpontos javaslatának legalább fele abból áll, hogy a kormány vegye fel a kapcsolatot az Európai Unió megfelelő szervezeteivel és tagállamaival, hogy hatékonyabb legyen a határvédelem és gyorsabb a visszatoloncolás, ha egy menedékkérelmet elutasítanak. Emellett megerősítenék a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt is.

A tervezet felveti „egy közös menekültügyi rendszer létrehozását, aminek keretében egy közös menekültügyi szervezet révén, közös eljárási és finanszírozási szabályok alapján biztosítható a menedékkérelmek elbírálása, a kérelmezők ideiglenes elhelyezése, a védelemben részesített személyek befogadása, valamint a védelemre nem jogosult személyek hazatoloncolása.” A fenti célok elérése érdekében szükségesnek tartják egy közös pénzügyi alap létrehozását, „amelyhez az egyes tagállamok költségvetésük akár 1 százalékával járuljanak hozzá”. Utóbbi kitétel nagyságrendileg 300 milliárd forintot jelentene a magyar államkasszából.

Minthogy ellenzéki frakció nyújtotta be a javaslatot, borítékolható, hogy az országgyűlés napirendjére sem fogja venni az ötletet.