Menekültek tízezrei ragadhatnak Görögországban

Fotó: MTI/AP / Jánisz Papanikosz

-

A 70 ezret is elérheti a következő hetekben azoknak a menekülteknek a száma, akik Görögországba érkeznek és nem tudnak továbbutazni - mondta Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter egy görög tévéműsorban.


"Becslésünk szerint az országunkban rekedt emberek száma 50-70 ezerre fog emelkedni (...) a jövő hónapban, úgy gondolom" - mondta Muzalasz a Mega TV-nek. A miniszter szavai szerint jelenleg mintegy 22 ezer menekült tartózkodik Görögországban.

A görög-macedón határon fekvő kis településen, Idomeniben vasárnap mintegy 6-7 ezren várakoztak. A településen kialakított befogadóállomás mintegy ezerötszáz ember befogadására készült. A többiek egy hevenyészett táborban várnak arra, hogy Macedóniába beléphessenek. Sokan már napok óta tartózkodnak ott, miközben az ellátásuk nem megoldott.

Macedónia, miután a múlt héten szigorított ellenőrzést és belépési feltételeket léptetett életbe, szombaton mintegy 300 embert engedett belépni az országba. A macedón hatóságok ismételten arra hivatkoztak, hogy csak lassítják a migránsáradatot, követve a balkáni útvonalon fekvő többi ország eljárását. Görögország ugyanakkor tiltakozik az intézkedés ellen.

A görög bevándorlásügyi miniszter szerint a NATO embercsempészet elleni földközi-tengeri missziója mintegy 70 százalékkal csökkentheti az Európába érkező menekültek és migránsok számát, de nem tudja teljesen megállítani azt.

A miniszter kitért arra is, hogy kormánya rendkívüli humanitárius segélyért folyamodott az EU-hoz a migrációs helyzet kezeléséhez. Sajtóértesülések szerint Athén 228 millió eurót, valamint takarókat, sátrakat és más felszerelést kért. A hírek szerint egy olyan kuponrendszer is szóba jött, amellyel magánszemélyeknél és szállodákban kaphatnának szállást az érkezők.