Levélben magyarázkodik a kormány a menekültek miatt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Az Igazságügyi Minisztérium megküldte a választ az Európai Bizottságnak a magyar menekültügyi szabályokkal kapcsolatos adminisztratív levelére - írta szombaton a Magyar Hírlap a tárcára hivatkozva.


A lap úgy tudja, hogy az Európai Bizottság (EB) egyelőre négy kérdésben kért tájékoztatást a magyar kormánytól. A bizottság tavaly decemberben jelentette be, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a menekültügyi szabályozás miatt. Trócsányi László miniszter technikai jelegűnek nevezte a kifogásokat.


Az EB egyrészt azt kifogásolta, hogy fellebbezés esetén a menekültügyi eljárás során nem függesztik fel a határozatot, és a kérelmezőnek még fellebbezése elbírálása előtt el kell hagynia az országot. Az EB szerint az is aggályos, hogy az illegális határátlépéssel kapcsolatos gyorsított büntetőeljárásokra vonatkozó magyar törvény nem tartja tiszteletben az eljárás során igénybe vehető fordításhoz és tolmácsoláshoz való jogról szóló uniós irányelv rendelkezéseit, amelyek biztosítják, hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak megkapják minden szükséges dokumentum írásbeli fordítását - olvasható a Magyar Hírlapban.