Menedékjogot kapott a szudáni, aki átgyalogolt a Csalagúton

Fotó: citizenside.com / CITIZENSIDE/THIERRY THOREL

-

Menedékjogot kapott a brit hatóságoktól egy 40 éves szudáni állampolgár, aki még tavaly nyáron átgyalogolt Franciaországból a Csatorna-alagúton a brit oldalra. Akár az életébe is kerülhetett volna veszélyes vállalkozása.


A 40 éves Abdul Rahman Harount augusztusban vették őrizetbe a délkelet-angliai Kent megyében, amikor 50 kilométeres gyaloglás után, alig egy kilométernyire az alagút nagy-britanniai végétől az érzékelők jelzése alapján felfedezték és elfogták.


Az átkelés életveszélyes vállalkozás volt, mivel az alagútban 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekednek a Londont franciaországi és belgiumi célállomásokkal összekötő Eurostar szuperexpresszek, illetve a két part között közlekedő járműszállító vonatok.

Harount elfogása óta őrizetben tartották, és vádat is emeltek ellene a vasúti közlekedés akadályozása címén. A vág alapján akár két év szabadságvesztésre is ítélhették volna. A büntetőper hétfőn kezdődött Canterbury városának koronabírságán, ám az első tárgyalási napon derült csak ki, hogy a brit bevándorlási hatóságok még december 24-én hivatalosan jóváhagyták Haroun menedékkérelmét.

Az eljáró bíró ezután elrendelte Haroun feltételes szabadlábra helyezését, az ügyész pedig két hét gondolkodási időt kért, de jelezte, hogy a fejlemény nyomán valószínűleg ejtik a vádat.


A Csatorna-alagutat üzemeltető cég, a Eurotunnel hétfőn hivatalos közleményben fejezte ki nemtetszését a brit hatóságok döntése miatt. A vállalat szerint a menedékjog megadása másokat is arra ösztönözhet, hogy megpróbáljanak illegálisan, rendkívül veszélyes módszereket választva átjutni Nagy-Britanniába. A közlemény szerint Haroun - amellett, hogy annak idején komoly fennakadást okozott az alagút forgalmában - a saját és mások életét is kockára tette, amikor gyalogosan útnak indult a rendkívül forgalmas Csalagútban.

Az alagút franciaországi bejáratánál, Calais közelében összegyűlt több ezer migráns az elmúlt hónapokban rendszeresen megpróbált átjutni Nagy-Britanniába. A legtöbben kamionokra kapaszkodtak fel, vagy megpróbáltak közvetlenül az alagútba bejutni.

A gyalogos átkelés azonban eddig egyedül a most brit menedékjogban részesített szudáni menekültnek sikerült. A Eurotunnel azóta biztonsági kerítéssávokat épített ki a migránsok calais-i tábora és a Csatorna-alagút franciaországi bejárata között. A brit kormány 7 millió fonttal (több mint 3 milliárd forinttal) járult hozzá a két kilométeres kerítésrendszer felépítéséhez.