Megzuhant a Corvinusról elcsatolt kertészkarok népszerűsége

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

20-30 százalékkal kevesebben jelentkeztek idén a budai campus kertészeti karaira, mint tavaly, amikor még a Budapesti Corvinus Egyetemhez tartoztak. A kevesebb hallgató kevesebb pénzt hoz: a gödöllői egyetem akár 280 milliós pofonba szaladhat bele.


A jelek szerint beigazolódott a Budapesti Corvinus Egyetem három kertészkarának leválasztása ellen tiltakozó diákok és tanárok egyik félelme: jelentősen veszített népszerűségéből a Szent István Egyetembe olvasztott három kar. Az átkerült tájépítészeti, kertészettudományi és élelmiszer-tudományi képzések vonzereje jócskán alulmúlta a tavalyit, derült ki a budai campuson tartott állománygyűlésen. A SZIE kancellárja adatokkal is előállt, borús jövőképet villantva, mivel a diákok fogyásának pénzügyi következményei lesznek.

„Az első évre jelentkezők tekintetében a budai campus 20-33 százalékos lemaradásban van. Ez az első évi visszafizetési garanciában azt jelenti, hogy körülbelül 90 millió forintot kellene visszafizetni. Ha összesen nézem, 280 millió forintot” – mondta Figler Kálmán. Azt nem fejtette ki, az „összesen” kifejezésen mit ért, feltételezhető, az egész egyetem visszafizetési kötelezettségére utalt, ami azt jelezheti, hogy a SZIE más képzései iránt is megcsappant az érdeklődés.

A kancellár ezeket a számokat nagyon keménynek nevezte, amivel „valamit kezdeni kell”. Arra szólította fel a gyűlés résztvevőit, zárjanak össze: minden kommunikációs felületen, mondják azt, hogy végre eljött egy időszak lehetősége az egyetem számára, ami a továbbfejlődést biztosítja.

A VS.hu-nak az egyik oktató megerősítette, egyértelmű a hallgatók hiánya az első évfolyamon, nem tudják feltölteni a szükséges létszámban a képzéseket.


Tüntetés a budai campusért, 2015. szeptember


oktatók is távoznak

A SZIE vezetése nem tudta megnyugtatni jelenlevőket, a kényes kérdéseknél pedig kibújt a válaszadás alól. Az állománygyűlés egyik szimbolikus pillanata volt, amikor a rektort arról kérdezték, vesznek-e fel oktatókat. Tőzsér János magához is vette a mikrofont, de csak azért, hogy bejelentse, sajnos távoznia kell. Tóth Tamás oktatási rektorhelyettesre bízta a választ, aki azt mondta, ha lesz fedezete, megoldják.

A campus dolgozói emlékeznek még arra, hogy szeptemberben Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt ígérte, több oktató lesz az egyetemen. Ennek ellenére az elcsatolás óta nagy számban hagyják el oktatók a SZIE budai karait. A fórumon a rektor se tagadta, hogy szeptemberben felerősödött az elvándorlás.

Nem sikerült választ kapni arra sem, mi volt az egyenlege a budai karok átvételének. A kancellár azzal hárította el a kérdést, őket a corvinusosok kihagyták a zárszámadásból, azt mondták, tartsák magukat ettől távol. Ezt a kérdést VS.hu is feltette mindkét érintett egyetemnek, de egyik sem reagált. Lapunk nem hivatalos forrásból arról kapott tájékoztatást, hozzávetőleg 250 millió forintos hiánnyal vették át a gödöllőiek a három kart.

A jelenlévők szerették volna megtudni, mikor kapnak cafeteriát ők is, ahogy a SZIE többi karán dolgozó kollégáik. Erre ugyancsak az volt a válasz: ha lesz fedezete a költségvetésben.

Nyitva maradt a budai campusra ígért 2,5 milliárd forintos épületfelújítás ügye is. A moderátor kérdésére, hogy hol tart ennek az ütemterve, a kancellár azt mondta, még ütemterv sincs. Előbb meg kell várni, hogy a kormány kiírja a vonatkozó pályázatot.

A karok átvételének furcsaságairól itt, az arról kérdező oktató megfenyítéséről itt írtunk.

Évi 20 milliárd

A SZIE 2016-os költségvetése nullszaldós, a bevételi és a kiadási oldal egyformán 19 milliárd 828 ezer 400 forint.
Ebben:
  • 9,7 milliárd forint személyi juttatás,
  • 2,7 milliárd forint járulék,
  • 1 milliárd forint felújítási, beruházási kiadás,
  • bevételének fele, 9 milliárd forint költségvetési támogatás.
A dolgozói létszám 2337 fő.
(forrás: SZIE)