Megzavarta az ellenzék a parlament ülését

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Nem sikerült az obstrukciós kísérlet, kivonultak az ülésteremből.


Hangos sípszóval és bekiabálásokkal zavarta az Országgyűlés plenáris ülését az ellenzék, mert a képviselők csomagban szavaztak a napirendhez benyújtott 2925 módosító javaslatról.

Kövér László házelnök ismertette az igazságügyi bizottság eseti állásfoglalását. Eszerint az MSZP, a Párbeszéd és a DK benyújtott módosítási javaslatai sem önmagukban, sem együttesen nem alkalmasak arra, hogy támogatásuk esetén meghatározzák az ülés napirendjén szereplő napirendi pontok tárgyalási sorrendjét.

Az eseti állásfoglalás idézi az Alkotmánybíróság obstrukcióról szóló megállapításait és az országgyűlési törvény rendelkezéseit is, miszerint a házelnök jogosult arra, hogy a plenáris ülés szavazásainak előkészítése körében gondoskodjon arról, hogy a parlament alkotmányos funkcióit hatékonyan teljesíteni tudja.

Az Országgyűlés elnöke gépi szavazást rendelt el, és végül 23 igen és 116 nem szavazattal elvetették a képviselők az ellenzéki módosítócsomagot. Ezt követően az ellenzék oldaláról hangos sípszó és bekiabálások zavarták meg az ülést.

Kövér az ellenzék viselkedésére reagálva azt mondta:


az ülés alatt orvosi ügyelet áll rendelkezésre, aki rosszul érzi magát, odafáradhat.

A napirendet végül 117 igen és 10 nem szavazattal elfogadták, a sípolás és a bekiabálások ezalatt is folyamatosak voltak.

Kövér súlyos rendzavarás miatt kizárta az ülésnapról Varga László szocialista képviselőt, a képviselők 115 igen, 35 nem szavazattal döntöttek erről.

Kövér azt mondta, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Szabó Sándor (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Tóth Bertalan (MSZP) és Varju László (DK) esetében is szankciókat fog javasolni a Ház méltóságát és rendjét súlyosan zavaró magatartásuk miatt.


Őrség a bejáratnál

A napirend elfogadása után minden frakció képviselője ügyrendi felszólalásra jelentkezett. Tóth Bertalan (MSZP) azt követelte, hogy a parlament szavazzon külön-külön mind a 2925 napirend-módosító javaslatról, hogy


önök megtanulják végre, mit jelent 150 órával többet dolgozni".

Varga-Damm Andrea (Jobbik) kifogásolta, hogy míg az ellenzéki páholyokban ülőket az Országgyűlési Őrség mindig arra kéri, ne készítsenek fotót és videót, addig a Fidesz páholyából folyamatosan fotókat, videókat készítenek.

Vadai Ágnes (DK) sürgette, hogy a házelnök rendészeti jogkörével élve vonja vissza az Országgyűlési Őrség tagjait az ülésterem bejáratától és az ahhoz vezető lépcsőtől, mert


a jelenlétük megfélemlítően hat országgyűlési képviselőkre.

„Rám nem” – mondta Vadai.

Kocsis Máté (Fidesz) szomorúnak nevezte, hogy az ellenzék hazugsággal hergeli az embereket, „ez egy kutyakomédia, hisztériakeltés". Arra kérte az ellenzéket, hogy próbáljon meg a parlament hatékony működésében együttműködni. Hozzátette, a baloldali ellenzék napirend-módosító kezdeményezése formailag sem alkalmas döntésre.


Fejezzék be a hisztériakeltést!

Burány Sándor (Párbeszéd) példátlannak nevezte, hogy az Országgyűlés többsége a házszabály szerint beadott módosító indítványokról történő határozathozatalt törvényellenesen megakadályozza. Obstrukciót lehet törvénytelenül folytatni, de lehet úgy is, hogy a törvényes lehetőségeket kihasználva az ellenzék megpróbálja lassítani a Ház működését, mert nem ért egyet egy törvényjavaslattal – mondta.

Keresztes László Lóránt (LMP) a házbizottság ülésének összehívását kérte a házelnöktől, aki erre úgy reagált: a megfelelő időben össze fogja hívni a testület ülését.

Vejkey Imre (KDNP) megerősítette: az igazságügyi bizottság eseti jellegű állásfoglalása a kérdéses 2925 javaslatról szól.

Kövér ezután lezárta az ügyrendi vitát. Ezután – néhány független képviselő kivételével – az ellenzék kivonult az ülésteremből.


Elmaradt interpelláció

Az interpellációk sorát Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kezdte volna meg, és először a napirend elfogadásával kapcsolatos szavazásról szóló ügyrendi vitára reflektált. A házelnök arra szólította fel: térjen az interpellációja tárgyára.

Miközben az ellenzéki képviselők sípolva hagyták el az üléstermet, Z. Kárpát Dániel azt mondta: senki sem gondolhatja komolyan, hogy ilyen körülmények között el lehetne mondani egy interpellációt, "ezért a magyar demokrácia emlékei iránti tisztelet okán" nem kívánt élni a lehetőséggel, és frakciójával együtt szintén elhagyta az üléstermet.


Egy táborban

Az MSZP elnöke azt mondta, hogy igazságügyi bizottság alaptörvény- és házszabályellenes döntést hozott amikor úgy határozott, hogy egyben kell szavazni az ellenzéki módosító indítványokról. Szerinte példátlan esemény történt, mert a "Fidesz arra vetemedett", hogy megfossza az ellenzéket az obstrukció több száz éves jogától.

Továbbra is kiállnak a szakszervezetek mellett és tiltakoznak a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat ellen – mondta Tóth.

Vadai szerint már a napirend előtti felszólalások során látszott, hogy az Országgyűlés elnöke "ideges, ostoba házmesterként fog viselkedni". Ezt követően a házelnök az "Országgyűlési Őrség mögé bújt", mert "felsorakoztatta" őket az ülésterem előtt. Vadai elképzelhetőnek tartotta, hogy Kövér erőszakkal akarta eltávolítani az ellenzéki képviselőket az ülésteremből.

A Párbeszéd társelnöke szerint egyértelmű, hogy a kormánypártok rettegnek. A Fidesz-KDNP sem az emberekkel, sem más pártokkal nem tárgyal és már a saját szabályait sem hajlandó betartani, mert "az egyetlen eszköz, ami a kezében maradt, az az erőszak" – mondta Szabó.

Lukács László, a Jobbik frakcióigazgatója azt mondta, az emberek jövőjét meghatározó egyik legfontosabb témáról van szó, ezért ők is kivonultak, mert az ellenzéknek egységesen kell fellépnie az ügyben.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke szerint ez a kérdés egy táborba sodorta a nagyon sok kérdésben eltérő véleményt képviselő ellenzéket. A törvény a parlamenti ciklus legveszélyesebb indítványa, a törvényjavaslat elfogadásának megakadályozása nemzeti ügy – mondta.

A független Szél Bernadett szerint a parlament ülésén nem csak az ellenzéki képviselőket, de rajtuk keresztül az ellenzéki szavazókat is elhallgattatták.