Megvan, kin múlik februártól a Fidesz-kétharmad

Forrás: Youtube/Fidesz Veszprém

-

A 33 éves Ovádi Pétert, Navracsics Tibor titkárát indítja a Fidesz Veszprémben, a februári időközin, értesült a VS.hu. Ha a kormánypárt elveszíti a választást, oda a parlamenti kétharmada.


Eldőlt, ki indul a veszprémi időközi választáson fideszes színekben, a kormánypárt Ovádi Péterrel száll harcba Navracsics Tibor megüresedett helyéért. A február 22-i voksolásnak azok után lesz különösen nagy jelentősége, hogy a Fidesz vasárnap elveszítette az újpesti időközi választást. A kormánypártok kétharmados többsége ezzel ugyanis egyetlen mandátumnyira olvadt, ha pedig a veszprémi voksolást is elbukják, el is foszlik a kétharmad.

A 2005-től a veszprémi Fidelitas-szervezetet vezető Ovádi Péter 2010 óta segítette Navracsicsot a helyi munkában. 2010-ben a képviselő-testületbe is bekerült, idén októbertől pedig nemcsak képviselő, hanem a városi Fidesz-frakció vezetője is, a saját körzetét 54 százalékkal nyerte.A Veszprémi Egyetemen diplomázott, eredetileg műszaki informatikus végzettségű Ovádira információink szerint maga Navracsics tett javaslatot a párt országos elnökségének. A jelölésről szombaton dönt a helyi Fidesz szervezet (amelyet brüsszeli megbízása ellenére továbbra is Navracsics Tibor vezet), és ha a papírformának megfelelően megszavazzák Ovádit, akkor várhatóan a Fidesz elnöksége is támogatja az indulását. Hivatalos döntés azonban csak a testület jövő heti ülésén születhet.


Balra Ovádi Péter, jobbra Porga Gyula polgármester


Korábban információink szerint olyan forgatókönyv is felvetődött, hogy ha a Fidesz elveszíti Újpestet, akkor egy nagyobb formátumú, országosan is ismert politikust indítanának Veszprémben, ez azonban, úgy tudjuk, már lekerült a napirendről. (Érdekesség: az újpesti időközi egyik fő üzenetének azt tartottuk, hogy a helyben beágyazott politikusok is szerepelhetnek jobban, mint az országosan ismert emberek)

Bár az elnökség pártbeli forrásaink szerint egyelőre a romló közhangulat ellenére is úgy kezeli a februári megmérettetést, hogy „Veszprém nem Újpest”, vagyis az elmúlt 12 évben biztosan hozott körzetet most is nyerhetőnek tartják a tradicionálisan balos 4. kerülettel szemben, az biztos, hogy az újpestinél jóval intenzívebb, várhatóan a pártelnököt is megmozgató kampánnyal erősítik majd a jelöltet.

Az áprilisi országgyűlési választáson eredménye az alábbi volt (százalék):

  • Navracsics Tibor (Fidesz) 47,15
  • Pál Béla (MSZP) 27,64
  • Forgóné Kelemen Judit Andrea (Jobbik) 16,48

Az októberi önkormányzati választáson Porga Gyula, a város korábbi fideszes polgármestere a voksok 53 százalékát kapta, ezzel 22 százalékkal több szavazatot szerzett, mint Katanics Sándor, az ellenzéki összefogás jelöltje.

Az MSZP még nem döntötte el, kit indít Veszprémben, közölték megkeresésünkre. „Megfontolt döntést akarunk hozni” - mondta egy vezető politikus. A kérdés két héten belül eldőlhet, tette hozzá.


Ovádi októberi kampányfilmje