Megvan a véleménye az egészségügyről? A minisztert érdekli...

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor

-

Újságírói kérdésre válaszolva mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy konferencián azt, hogy az egészségügyi rendszer fenntartásáról, működtetéséről meg lehetne kérdezni az embereket egy újabb nemzeti konzultáció keretében.


Nemzeti konzultációra lenne szükség az egészségügy helyzetéről – jelentette ki Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaság Egészségügy: együtt és/vagy külön? című konferenciáján.

Az államtitkár azt mondta, a kormánynak hosszú távú megállapodást kellene kötnie az egészségügyben dolgozókkal. Zombor szerint, ha legalább 5 évre szólna ez a megegyezés, az már kiváltana egy konzultációt az egészségügyi rendszer fenntartásáról, működtetéséről.

Szerinte könnyebb volt válaszokat kapni az egészségügyet is érintő népszavazások környékén, a helyzet azonban azóta jelentősen változott. Az államtitkár hangsúlyozta: volt kórházigazgatóként pontosan tudja, mit hogyan kell csinálni, hogyan kell lavírozni az intézményekben, ennek azonban véget kell vetni, szembe kell nézni a problémákkal, amelyek szerinte 25 éve nem változtak.


A magyar egészségügy 25 éve politikai csapdában van

– fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, „mindenkinek igaza van a rendszerben”, igaza van a kormányzatnak, hogy egy válsághelyzetben erőn felül próbált pénzt juttatni az egészségügyi rendszerbe, igazuk van azoknak, akik azt mondják, ez nem elég, nem javultak a munkafeltételek.

Zombor szerint a gond 2008-ban kezdődött az egészségügyben, azzal, hogy a válság hatására az egészségügyi bérek meredeken távolodni kezdtek a közszféra béreitől, a nemzetgazdasági átlagtól.

A magántőke egészségügybe történő lehetséges bevonásáról azt mondta, hiába tudja mindenki a szakmában, hogy mit kellene tenni, olyan politikai kockázata van a magántőke bevonásának, ami megfogja az egészet, „állandó önbecsapási állapotban vagyunk”. Arra a kérdésre, hogy mégis mit lehet tenni, Zombor azt válaszolta, „ki kell szabadítani az egészségügyet a politikai csapdából”.

Az államtitkár megemlítette a Telki Kórházat is, ahol szerinte az volt a baj, hogy, bár csodaszép körülmények között történtek a beavatkozások, amikor baj volt, állami mentővel, állami kórházba kellett vinni a betegeket.

Úgy látja, nagy levegőt kellene venni a fekvőbeteg-részlegeknél, és megnézni, mi az igazság a kórházakban, hány orvos, hány nővér, milyen szerződéssel, milyen státusban dolgozik. Az államtitkár szerint van olyan kórház Magyarországon, ahol egyetlen orvos sincs alkalmazásban, az átlagfizetés 90 ezer forint, és az intézmény 1 milliárd forintos bevételre 500 milliós adósságot termelt.

Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara elnökének felvetésére, hogy hirtelen és gyorsan növeljék meg a közkiadásokat, Zombor Gábor úgy reagált, erre nincs lehetőség.