Megvan a szenátusi többség a republikánusok számára

-

Az amerikai törvényhozás felsőházában, a szenátusban a republikánusok szerezték meg a többséget az Iowa államban aratott győzelmüknek köszönhetően.


A demokraták elvesztették az észak-karolinai szenátori mandátumot is, ami alapján a CNN is republikánus győzelmet jósolt. A 100 fős szenátusban a mostani megméretésen 36 poszt sorsa dől el. A republikánusok akkor kerülhetnek többségbe, ha a saját hivatalban lévő szenátoraik talpon maradása mellett képesek hat mandátumot elragadni a demokratáktól. Az amerikai média előrejelzései alapján ezt legalább egy szenátori székkel sikerült túlteljesíteniük, az állás pillanatnyilag 52-44 a javukra.


Korábban a CNN saját elemzéseire hivatkozva azt közölte, hogy Kentucky államban nagy fölénnyel újraválasztották Mitch McConnellt, a szenátusibeli republikánus többség vezetőjét, aki a napirend meghatározásával gyakorlatilag házelnöki feladatokat láthat majd el. Habár az amerikai szenátusnak a képviselőházzal ellentétben nincs elnöke, a házban szavazategyenlőség esetén az amerikai alelnök voksa dönt.

Nyolc amerikai államban helyi idő szerint kedd este hét órakor zárták be a szavazófülkéket a „félidős” választásokon.