Megúszhatja a börtönt Trump volt tanácsadója

Fotó: AFP/CONSOLIDATED / Erin A. Kirk-Cuomo

-

Fontos információkat adott Mueller ügyészeinek. Kiszivárogtak a jelentés részletei.


Michael Flynn, Donald Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója lényegi információkkal szolgált Trump kampánystábja és az oroszok kapcsolatáról, ezért Robert Mueller nem javasolja börtönbüntetés kiszabását – áll a bíróságnak benyújtott jelentésében.

A Mueller-bizottság azt vizsgálja, volt-e összejátszás a Trump-kampány és az oroszok között. Flynn – aki az elnök beiktatása után három hétig volt nemzetbiztonsági tanácsadó – korábban bűnösnek vallotta magát, mert hazudott az FBI ügynökeinek, később pedig együttműködött a nyomozókkal és a Mueller-bizottsággal.

"Az alperes első kézből származó információkat nyújtott az átmenetet bonyolító munkatársak és


orosz kormányzati tisztségviselők közötti kapcsolatok tartalmáról és körülményeiről

– áll a jelentésben. A jelentés szövegéből az derül ki, hogy a Flynn által elmondottak nem a választási kampány idejére, hanem a Trump megválasztása utáni időszakra és a hatalomátadást bonyolító, úgynevezett átmeneti csapat kapcsolatfelvételeire vonatkoznak.

A Mueller-jelentés szerint Flynn bizalmat érdemel, mert vállalta a felelősséget. Flynnt 19 alkalommal hallgatták meg a Mueller-bizottság munkatársai és az igazságügyi minisztérium jogászai. A dokumentum nem részletezi, konkrétan mit tudtak meg tőle. Úgy fogalmaz, hogy dokumentumokról és kapcsolatfelvételekről számolt be. A jelentés egyik függeléke szerint Flynn


több más, folyamatban lévő vizsgálatot is segített.

Rudolph Giuliani, Trump ügyvédje azt mondta, a jelentésben semmi nem sugalmazza, hogy Trump munkatársai és oroszok összejátszottak volna. Giuliani a Mueller-bizottság tagjait "a túlbuzgó média által ösztökélt ügyészeknek" és bábfiguráknak nevezte.

Flynnt az amerikai hadsereg altábornagya volt, nemzetbiztonsági tanácsadói kinevezése után pár héttel kénytelen volt lemondani, mert kiderült, hogy az elnökválasztási kampány idején lobbistaként is tevékenykedett a török kormány javára, majd pedig hazudott arról, milyen kapcsolata volt orosz diplomatákkal.