Megtalálták a magyar kutató holttestét Dagesztánban

-

A 27 éves Török Péter balesetet szenvedett. Eltűnésekor az is felmerült, hogy fegyveresek rabolhatták el.


A magyar biológus fél évvel ezelőtt tűnt el az oroszországi Dagesztánban. A 27 éves Török Pétert március 5-én látták utoljára Mahacskalában. Az extrém túrázásban és a hosszú oroszországi utakban is járatos kutató egyedül indult el, hogy felkeresse a Szulakszkij-kanyont – írja az Index. Eltűnésekor felmerült annak lehetősége is, hogy a Kaszpi-tenger mentén fekvő területen lévő fegyveres csoportok rabolhatták el.

Márciusban a folyóparton megtalálták a lábnyomát, és azokból kiderült, hogy visszafordult a folyótól. Áprilisban feladták a keresését. A mostani helyszíni jelentések szerint nem kétséges a személyazonossága, iratait és a sátrát is megtalálták a holttest mellett. A nyomok szerint megcsúszott egy sziklán, és halálos fejsérülést szenvedett.

Ismerősei szerinte rövid útra készült, nem vitt magával nagyobb mennyiségű élelmiszert és meleg ruhát, tehát azt sem tervezte, hogy az ebben az időszakban még mínuszba hajló éjszakát a szabadban töltse. Török Péter Zsolt Moszkvában tanult a Népek Barátsága Egyetemen (RUDN), majd a Debreceni Egyetemen szerzett PhD-t.