Megszűntek az őrhelyek, átszökött egy északi katona

-

Dél-Koreában kihallgatják a dezertőrt.


Dél-Koreába szökött szombaton egy észak-koreai katona. A történtek ellenére az észak-koreai hadsereg nem tett szokatlan manővereket – közölte a dél-koreai egyesített vezérkar. A katona dél felé haladt a két országot elválasztó demarkációs vonal keleti részén.

A szökés azután történt, hogy a két Korea őrposztokat távolított el a határvonalon. A szöuli védelmi tárca szerint húsz őrhelyet, valamint aknákat számoltak fel a határvonalon, egy olyan területen, ahol azt tervezik, hogy az 1950-53-as koreai háború idején elesettek maradványait tárnák fel közösen. Dél-koreai becslések szerint mintegy 300 dél-koreai, francia és amerikai katona földi maradványait rejtheti a térség. Rajtuk kívül kínai és észak-koreai fegyveresek is nagy számban életüket vesztették ott a háború végnapjaiban.

A koreai konfliktusban milliók haltak meg vagy tűntek el. Szöulban úgy vélik, hogy mintegy 10 ezer dél-koreai katona földi maradványa található a zónában.

Ritka az ilyen szökés, de volt rá példa az elmúlt időben. Ilyen esetek után általában növekedett a feszültség az erősen őrzött határon. Az észak-koreai katonák ilyen még tüzet is nyitnak szökni próbáló társaikra, ami egy összecsapás veszélyt hordozza magával.

A dél-koreai vezérkar szerint a katonát kihallgatják.