Megszavazták kétharmaddal a Sargentini-jelentést

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

A tartózkodásokat a szokásos rend szerint nem számították bele a szavazatokba, így bőven megvan a kétharmad a magyar kormány jogállamisági hiányosságairól elítélő dokumentum mögött.


Megszavazta az Európai Parlament a Sargentini-jelentést – jelentette több portál. Orbán Viktor keddi beszédében már egyértelművé tette, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak – írja az Origo.


Az EP szerda kora délután jóváhagyta a magyarországi helyzetről szóló jelentést, és a következő szintre léptette a Magyarország ellen zajló hetes cikkes eljárást –írja az Index.

A szavazás a következő eredménnyel zárult:

  • igen: 448
  • nem: 197
  • tartózkodás: 48

Ezzel az Európai Parlament szerepe befejeződött az eljárásban. Innentől a nemzeti kormányok uniós törvényhozó testülete, a Tanács felelős az ügyért. A Tanácson belül valószínűleg a tagállamok Európa-ügyi miniszterei elé kerül a kérdés, akik dönteni fognak róla, hogy milyen formában foglalkoznak vele.


Judith Sargentini


Az EP képviselői tavaly májusban szavazták meg, hogy a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottság (LIBE) készítse el jelentését a magyarországi jogállamiságról – írja a Zoom. Akkor 393 igen, 221 nem szavazattal, 64 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt.

A jelentés felelőse, a holland zöldpárti Judith Sargentini ezt követően kezdett el vizsgálódni. Az Európai Parlament honlapján magyarul is megtalálható dokumentum egy oldalon keresztül sorolja azokat a szervezeteket, melyeknek kikérték a véleményét.