Mégsem látták a radarok a maláj gépet

Fotó: Europress/AFP/Hoang Dinh Nam / Europress/AFP/Hoang Dinh Nam

A malajziai légierő parancsnoka tagadta, hogy egy katonai radar észlelte volna a Malaysia Airlines eltűnt gépét. Sajtóhírek szerint pilóták korábban lazán kezelték az előírásokat.


Tagadta azt a neki tulajdonított közlést Rodzali Daud tábornok, a malajziai légierő parancsnoka szerdán, hogy egy katonai radarnak sikerült észlelnie a Malaysia Airlines eltűnt gépét, amint az visszafordult, átrepült az ország fölött, és az attól nyugatra lévő Malaka-szoros felé vette útját. A tábornok utalt egy március 9-ei nyilatkozatára, miszerint a légierő „nem zárja ki a levegőben való visszafordulás lehetőségét", és a mentési erőfeszítések kiterjedtek a szoros északi részén lévő Penang-sziget körüli vizekre is. Hozzátette azonban: előfordulhat, hogy a radar adatai nem egyértelműek, vagy értelmezésre szorulnak, főként, ha a megfigyelt repülőgépnek működési hibája van. Szavait megerősítette Azharuddin Abdul Rahman, a polgári repülés vezetője is.  

„…és a végén ugyanott köt ki, ahonnan indult. Vak, bár legalább tudja, mit nem lát.” (Tallér Edina: Kavics)
Egy ausztrál tv-állomás híre szerint az eltűnt gép első tisztje, Fariq Abdul Hamid két éve behívott két nőt a pilótafülkébe repülés közben. Egyikük most szerdán a tv hírműsorában elmondta, hogy ő és a barátnője a thaiföldi Phuket és a malajziai Kuala Lumpur közötti egyórás úton végig benn lehettek a fülkében, a pilóták beszélgettek velük és dohányoztak is, annak ellenére, hogy mindkettő szigorúan tilos. Az adásban megszólaló Jonti Roos úgy látta, hogy ez nem volt szokatlan a gép személyzete számára. Hugh Dunleavy, a Malaysia Airlines kereskedelmi igazgatója szerdán a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, "nincs okunk feltételezni, hogy a személyzet bármilyen cselekedete okozta a gép eltűnését". A keresés tovább folyik a Kína és az Andamán-tenger közötti nagy területen, a hatóságok még mindig nem jutottak közelebb annak kiderítéséhez, hogy mi történt a géppel és a fedélzetén lévő 239 emberrel.