Mégsem házasodhatnak a melegek Ausztráliában

Fotó: Europress/AFP/Andrew Taylor / Europress/AFP/Andrew Taylor

Érvénytelenítette az ausztrál Legfelsőbb Bíróság azt az októberben elfogadott törvényt, amely engedélyezte az azonos neműek házasságát a Canberrához tartozó szövetségi körzet területén, mivel az ellentétes a szövetségi törvénnyel. Október óta 27 párt adtak össze a törvény alapján, ezek most érvényüket vesztik.


A főváros és körzetében elfogadott törvényt maga a szövetségi kormány támadta meg, mivel az ide vonatkozó szövetségi törvény 2004-ben mondta ki, hogy házasság férfi és nő között lehetséges. Ettől függetlenül az élettársi viszony bejegyzésére lehetőség van az azonos neműek között Ausztráliában. Az ellenzéki pártok közül a Zöldek szerint nem veszett el az azonos nemű házasságok törvényesítésének lehetősége, mivel „a bíróság döntésével azt is kimondta, hogy az intézmény szabályozása a szövetségi kormány és a parlament hatáskörében van, így rájuk kell nyomást gyakorolni a törvény megváltoztatása érdekében” – közölte a pártot vezető Christine Milne. Az azonos neműek házasságát nemcsak a mostani kormányfő, Tony Abbott ellenzi, hanem ugyanígy tett elődje, a posztjáról a választások elvesztése után távozott munkáspárti Julia Gillard is.


Az indiai bíróság megerősítette a homoszexualitás tilalmát

Az indiai legfelsőbb bíróság megerősítette szerdán a brit gyarmati időkből származó törvényt, amely tiltja a homoszexualitást. A legfelsőbb bíróság szerint az a felsőbírósági döntés, amely 2009-ben eltörölte a törvényt, alkotmányellenes, mert erről csak a törvényhozás dönthet. A jogszabály értelmében akár 10 évi börtönbüntetés is kiszabható a homoszexualitásért. Melegjogi aktivisták évek óta küzdöttek jogaikért a mélyen vallásos, konzervatív indiai társadalomban. Most fogadkoztak, hogy tovább harcolnak a törvény eltörléséért.