Megpuccsolhatta Gaskó Istvánt a szakszervezete

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

A szavazásig el se jutottak a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetsége (VDSZSZ) küldöttgyűlésén. Vagyis a szervezet most elnök nélkül maradt, igaz, a küldöttgyűlés még ma is tanácskozik. További kérdés, hogy mi lesz a Liga konföderáció elnökségével, merthogy azt a posztot is Gaskó István töltötte be eddig, mint az egyik tagszervezet vezetője.


Megköszönte az elmúlt 25 évet Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szövetsége elnöke a tegnap a XIV. küldöttgyűlés első napján, miután nem választották elnökké – értesült a VS.hu. A tisztújító kongresszuson a következő négyéves ciklusra választották volna meg a vezetőséget, Gaskó pedig – papírforma szerint – az egyetlen jelölt volt. De csak akkor szavazhattak volna róla, ha felkerül a szavazólapra. Erre azonban nem került sor, a küldöttek többsége ugyanis nem szavazta meg, hogy felkerüljön. A helyszínen tartózkodó informátorunk arról számolt be, hozzávetőleg a küldöttek egynegyede támogatta, hogy Gaskó neve szerepeljen a szavazólapon, ez pedig az alapszabály szerint kevés a döntéshozatalhoz.


A VS.hu információi szerint lényegében megpuccsolták Gaskót. Mivel tegnap óta nincs elnöke a VDSZSZ-nek, ideiglenes ügyvivő testület veheti át az irányítást a következő tisztújításig. Az alapszabály szerint a megismételt elnökválasztásra harminc napja van a vasutasoknak.

A VS.hu kereste a Liga Szakszervezeteket, ugyanis ennek a szövetségnek az elnöki tisztét is Gaskó István tölti be, de nem adtak tájékoztatást, arra hivatkozva, hogy a küldöttgyűlés jelenleg is tart, csak délután ér véget. Hasonlóképpen nem kaptunk tájékoztatást a VDSZSZ sajtós munkatársától. Ő szintén délutánra ígért információ.

A VDSZSZ-es forrásaink szerint, ha Gaskó végleg elbukik, az kihathat a Ligában meglévő erőviszonyokra is.


Gaskó beszéde a közgyűléshez, még a választási procedúra előtt