Megostromolták és felgyújtották a paraguayi parlamentet

-

A tüntetők egy alkotmánymódosítás miatt tiltakoznak.


Tüntetők megostromolták és felgyújtották a paraguayi parlament épületét pénteken, miután a szenátus olyan alkotmánymódosítást szavazott meg, amely lehetővé tenné Horacio Cartes államfőnek és elődjeinek, hogy újra indulhassanak az elnökválasztáson.

A helyi média híradásai szerint már a szenátusi szavazás előtt tüntetők vonultak a kongresszus épülete elé, tiltakozva az alkotmánymódosítás ellen, és összecsaptak a rohamrendőrökkel, akik vízágyukat és gumilövedékeket vetettek be ellenük. A tiltakozók betörték a parlament ablakait, gumiabroncsokat égettek, és lebontották az épületet körülvevő kerítés egyes részeit.
A sajtó szerint lángokban áll a kongresszusi palota alsó szintje. Emberek tartózkodtak odabenn, amikor lángra kapott az épület.
Az 1992-ben, három évvel a brutális diktatúra leverése után elfogadott, és azóta hatályos alkotmány nem teszi lehetővé a hivatalban lévő elnök újraválasztását, és ezen változtatna a szenátus által most elfogadott alkotmánymódosítás, amennyiben megszavazza az alsóház is - ahol ugyancsak erős támogatottságot élvez az indítvány -, majd népszavazáson is jóváhagyják.