Megöletné a Hamász vezetőit az izraeli miniszter

Fotó: MTI/AP / Halil Hamra

-

Kedden csendesebb nap volt a gázai határkerítésnél.


Gilád Erdan izraeli belbiztonsági miniszter szerint fel kell újítani a Hamász vezetőinek likvidálását, hogy leállítsák a gázai tüntetéseket – írja a ynet. "Eljött az ideje, hogy a Hamász vezetői személyesen fizessék meg terrortevékenységük árát" – mondta Erdan.

"Vissza kell térni a célzott kivégzésekhez, hogy újra bujkálniuk kelljen és félteniük életüket, és nem tömegtüntetéseket szervezniük." A miniszter azt mondta, hogy ez magánvéleménye, nem a kormányé.

Az izraeli katonai rádió szerint Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetőjének fia is megsebesült a kedden folytatódó összecsapásokban, és haslövéssel szállították a határtól a kórházba.

"Gyilkos terrorszervezettel állunk szemben, a Hamász minél több halottat akar a határkerítésnél, Izrael pedig minél kevesebbet. Ez az igazság, és ezt kell elmagyaráznunk a világnak minden nehézség ellenére" – mondta Erdan.

Kedden a Gázai övezetben eltemették a hétfőn megölt mintegy hatvan tüntetőt. Izrael egyrészt a Hamász vezetőit fenyegetve, másrészt engedményekkel próbált úrrá lenni a helyzeten. Avigdor Liberman védelmi miniszter beleegyezett a Kerem Salom-i átkelőhely megnyitásába, de a segélyszállítmányokat a palesztin tüntetők nem engedték be az övezetbe.

A katonai rádió szerint a Hamásztól is olyan jelzések érkeztek, hogy mérsékelni szeretné a vérontást, s ezért lebontották a határ mellett felállított sátrakat, és nem ösztönzik tüntetésekre az övezet lakóit.


Éjjeli tárgyalás

Az éjjel Katar közvetítésével titkos tárgyalások folytak, és ennek köszönhető, hogy a palesztinok kedden jóval kisebb tüntetéseket tartottak – jelentette az izraeli tízes kereskedelmi tévé. A megbeszéléseken Izrael, Egyiptom és a Hamász is feszültségenyhítő lépéseket ígért, s ennek eredménye volt az erőszak jelentős mérséklődése.

Kedden a Hamász lebontotta a tüntetésekhez felállított sátrainak nagy részét, s csak néhány száz palesztin tüntetett a Gázai övezet izraeli határkerítésénél, noha a palesztinok eredetileg erre a napra ígérték a leghevesebb tiltakozást.

Kedden a Gázai övezetben és Ciszjordániában is zárva tartottak az üzletek, az iskolák, az egyetemek és közintézmények, és háromnapos gyászt rendeltek el.