Megmutatjuk, hol fog szívni nyáron az útfelújítások miatt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Lekértük a lezárási listákat. Van pár környék, ahol pokol lesz, és még a vonatozók sem mind ússzák meg.


Szépvölgyi út, Ürömi út, autópálya-bevezetők, BAH-csomóponti felüljáró – ha nap mint nap erre jár dolgozni, rossz híreink vannak, nyáron a nagy felújításokban elesnek ezek az útvonalak. A BAH-csomóponton ráadásul pont iskolakezdésre lesz félpályás zárás, amely egész januárig kitart. De ha vonattal jár, vagy a fővároson kívül autózik, akkor is előfordulhat, hogy nem ússza meg a lezárásokat.


Hogy teljes képet kapjunk a nyári őrületről, elkértük és összesítettük a BKK, az Útinform, a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. és a MÁV adatait arról, hol terveznek felújításokat.


A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a felkészülést nagyban megkönnyíti azzal, hogy a honlapjáról elérhető egy olyan táblázat, amelyben nem csak azt sorolja fel, hogy az egyes tervezett felújítások mikortól meddig tartanak, hanem azt is, hogy egy ötös skálán milyen hatása lesz a közlekedésre.

Más kérdés, hogy a táblázat nem teljesen pontos, mert bár az Üllői út felújításához június 28-i kezdést ír, konkrét kérdéseink nyomán kiderült, az mégsem kezdődik el ekkor. Hogy mikorra tolódik, arra még nem tudtak válaszolni. A XIX. kerületi Derkovits utca csatornafelújítási munkálatai is a nyár végére csúsznak, pedig ehhez most kezdtek volna hozzá. A BKK azt ígérte, összeállítását „rövidesen” frissíti.

Kiválogattuk azokat a felújításokat, amelyek már elkezdődtek, és a nyári szünet ideje alatt is folytatódnak, vagy épp a szünetben kezdődnek el:De mi lesz az Üllői úttal?

Noha a Kálvin tér és a Corvin-negyed villamosmegálló között már elkezdték az Üllői út csatornázási munkálatait, egészen a kispesti Kossuth térig sávlezárások és sávszűkítések nehezítik majd az autózást. A nagy felújítás pedig „Budapest belső városrészének komplex kerékpárosbarát fejlesztése” programhoz kapcsolódik, amelyet viszont elhalasztottak, mert azt a BKK „később más, az Üllői utat szintén érintő, forgalomkorlátozásokkal járó felújítási munkákkal összehangolja”.


Én örülök az útfelújításnak, nem is zavar a munkámban

– ezt egy taxisofőr mondta, amikor arról kérdeztük, mit szól a budapesti útfelújításokhoz.


Már 50-60 éve nem csináltak itt semmit, most pedig van egy terv, hogy hogyan jönnek egymás után a felújítások. Az Üllői úton vannak olyan csövek, amiket még az 1920-as években fektettek le. Ezeket is ki kell cserélni már.

– magyarázta.

Egy autós ugyanakkor azt mondta, kíváncsi lesz, hogyan valósítják meg a sávszűkítéseket és sávlezárásokat, hiszen az út külső, a Határ úti metrómegállót követő részén van, ahol mindössze kétszer egy sávon haladnak a kocsik.

Ha az aktuális lezárásokat akarja nyomon követni, azt ezen a folyamatosan frissülő térképen megteheti.


A nyárra tervezett nagyobb munkálatok


Be- és kijutni sem lesz egyszerű

Kicsit kijjebb lépve Budapestről az M3-ason a 10-35 kilométerszelvényei között, az M5-ösön a 13-as és 18-as kilométerek között, valamint az M7-es autópálya elején, nagy valószínűséggel a 12-18-as szelvénye között számíthatunk korlátozásra, ugyanis beton terelőfalakat és korlátokat építenek, a már meglévő fizikai elválasztásokat pedig korszerűsítik – mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetője.

Ezeken kívül több főúton és összekötő úton is útfelújítási munkákat végeznek, amelyeket részben a Magyar Közút Zrt., részben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezényel.A vonatozók sem maradnak ki a jóból

A vonattal utazók közül a legkomolyabban azokat érintik a vasút-felújítási munkák, akik a Nyugati tértől indulnak vagy oda érkeznek, ugyanis június 22-e és július 5-e között a pályaudvart felújítják és karbantartják.

Emiatt a MÁV-START ideiglenes menetrendet vezet be a kéthetes időszakra, több vonatot más budapesti állomásra irányít át.

Zugló megállóhelyig közlekednek és onnan is indulnak:

  • a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza vonalon közlekedő „kör” InterCityk (IC);

  • a záhonyi IC vonatok;

  • valamint a Cegléd felől érkező vonatok.

Rákospalota-Újpestig:

  • a Dunakanyar felől érkező vonatok;

  • a Budapest-Nyugati–Veresegyház–Vác vasútvonalon közlekedő vonatok.

Kőbánya-Kispestről indulnak, és oda érkeznek a Nyugati–Záhony vonalon közlekedő gyorsvonatok.

Kelenföldig pedig a Kőbánya-Kispest érintésével a szegedi IC vonatok.


építkezés; felújítás; Nyugati tér; Nyugati pályaudvar; közlekedés; tömegközlekedés; villamos; Budapest; gyalogosforgalom

Nem csak a Nyugati pályaudvart, a Nyugati teret is most újítják fel, igaz, ez már nem zavarja az autósokat


A Nyugati pályaudvar lezárása miatt több autóbusz menetrendje módosul, ezekről bővebben itt olvashat. A lezárás alatt a BKK egyes járatain elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket, de csak azokat, amelyek Budapest-Nyugati pályaudvarra, mint kiindulási vagy célállomásra szólnak.


Remélem tényleg csak addig tart a lezárás, amíg tervezik, mert így is egy csomó idővel meghosszabbodik az utazás

– vélekedett egy idős nő minderről a Nyugatiban. Egy harmincas éveiben járó, a pályaudvar közelében dolgozó férfi azt mondta, ő még nem tudja, mit fog tenni, lehet, inkább Volánbusszal jár be majd a munkahelyére.


Egy egyetemista, aki Budapesten is dolgozik, azt mondta, ő egy-két hetente haza szokott látogatni Debrecenbe, de most majd nem fog. Más diákok pedig – vagy mert a tanévüknek, vagy mert a vizsgaidőszakuknak lett vége – nem is jönnek fel egy ideig a fővárosba, így őket nem érinti a jövő hét hétfőtől kezdődő karbantartás.


Változások a vonatközlekedésben

A Nyugati pályaudvar felújítása miatti változások térképen


Nem csak a Nyugatinál lesz gubanc

Folytatódik a váci állomás felújítása, emellett a Budapest-Nyugati–Lajosmizse vonalon pályafelújítás miatt vonatpótló buszok mennek majd Kőbánya-Kispest és Ócsa között június 22-től augusztus 19-ig. Július 11-ig pályafelújítás miatt Szerencs és Sátoraljaújhely között is pótlóbuszokkal lehet utazni. Az éppen aktuális módosításokat a MÁV Vágányzári híreiben követheti nyomon.