Mégis rendőrségi ügy lett a Pannonhalmán történtekből

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Czimbal Gyula

-

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Győri Rendőrkapitányság a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban tíz éve történt cselekménysorozat ügyében. A sajtóból tudták meg, hogy volt belső vizsgálat kiskorú veszélyeztetése miatt.


A feljelentéskiegészítés azt jelenti, hogy kivizsgálják, mi történt pontosan évekkel ezelőtt. A vizsgálatról tájékoztatják a főapátságot is, valamint onnan is várnak információkat – magyarázta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Kocsis Tünde.

A Pannonhalmi Főapátság hétfő este közölte az MTI-vel, hogy tavaly októberben belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetése miatt egy szerzetes-nevelőtanár ellen, miután Várszegi Asztrik főapát tudomására jutott egy tíz évvel ezelőtti cselekménysorozat. Akkor semmi mást nem voltak hajlandók elárulni arról, mit értettek kiskorú veszélyeztetése alatt, hány akkori gyereket érintett a bűncselekmény, és mit derített ki a vizsgálóbizottság. A Vatikánt mindenesetre tájékoztatták a történtekről. A szerzetes-nevelőtanár elhagyta a bencés rendet.

Azt nem tudni, hogy most dolgozik-e valahol.

Megkerestük az apátságot, de ma sem nyilatkoztak névvel. Várszegi Asztrik főapát viszont egy egész oldalas interjút adott a Nők Lapja szerdán megjelenő számának. Ebben azt mondta, az egyik nevelőtanár kétféle módon bántalmazta a rábízott diákokat: pszichésen, mivel rendkívül szoros kapcsolatra törekedett az érzelmileg kiszolgáltatott fiúkkal, illetve „a diákok testi intimitásának megsértésével”, ami a főapát szavai szerint „illetlen érintésekben” nyilvánult meg, de azt nem közölte, ez pontosan mit jelent. Több áldozat azt hitte, ami történik, az „a kollégiumi élet velejárója.”

Az apátság névtelenséget kérő forrása a VS.hu-nak azt mondta, az áldozatok nem akartak feljelentést tenni az ügyben. Részletesebben ebben a cikkünkben olvashat erről.