Álláshalmozás ellenére sem nő a fejlesztési biztosok bére

-

Képviselői álláshalmozásról írt a Blikk, azt részletezték, hogy több parlamenti képviselőt fejlesztési biztosnak neveztek ki, ezért több fizetést kapnak. A jogszabályok viszont úgy tűnik, ezt kizárják.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 19 kormánypárti politikust nevezett ki megyei fejlesztési biztosnak, akik között többen korábban megyei közgyűlési elnökök vagy megyei jogú városok polgármesterei, alpolgármesterei voltak az országgyűlési képviselőség mellett.


A megyei fejlesztési biztosok feladata, hogy fejlesztési projekteket kell koordinálniuk, az előkészületektől a megvalósításon át az értékelésekig, tehát hasonló, mint korábban a megyei közgyűlések elnökei tették.

A Blikk arról számolt be, hogy eredetileg a megyei biztosok díjazás nélkül látták volna el a feladatukat, de tíz nappal később módosították a jogszabályt, amely szerint akár 748 ezer forintos illetményt is kaphatnak, ugyanannyit, mint egy helyettes államtitkár.

A lap szerint 748 ezer forintot kap Lipők Sándor, aki 2014 óta nem tagja a parlamentnek. A többiek ennél kevesebbet vehetnek fel, mert jelenleg is az országgyűlés tagjai, és ha megkapják a helyettes államtitkári bért, akkor a képviselői alapilletményük csökken. Így kilencen plusz 224, hárman plusz 100 ezer forintot kapnak havonta. A többieknek nem változik a bére.

Úgy tudjuk, a megyei fejlesztési biztosok a munkájukért egyetlen forint többletjuttatást sem kapnak. A 19 miniszteri biztos közül 18 fő országgyűlési képviselő, akik egy jogszabály miatt a miniszteri biztossá kinevezésüket követően a képviselői tiszteletdíj mindössze 30 százalékára jogosultak.

A biztosok helyettes államtitkári díjazásra jogosultak, a díjat minden esetben csökkentik, hogy annak mértéke csupán a képviselői tiszteletdíj kieső 70 százalékát kompenzálja. A megyei fejlesztési biztosként is dolgozó országgyűlési képviselő többletjuttatásban sem részesül.

Ágh Péter képviselői juttatása korábban bruttó 747 878 forint volt, a fejlesztési biztosi kinevezését követően ez 224 363 forintra csökken, amihez a miniszteri biztosként 523 515 forint juttatást kap. Az egyetlen miniszteri biztos, aki nem országgyűlési képviselő, semmilyen díjazásban nem részesül a biztosi kinevezésért.