Megint Orbánnál kilincsel Tarlós a BKV miatt

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A főpolgármestert nem nyugtatták meg Lázár János csütörtöki szavai, ezért fordult a miniszterelnökhöz a BKV finanszírozása miatt.


Tarlós István szerint finanszírozhatatlanná válik jövőre a BKV, ha nem változik a helyzet. Bár az egész rendszer nem omlana össze, sokkal kevesebb jármű közlekedhet. Tarlós István egy pénteki, rendkívüli sajtótájékoztatón arról beszélt, eddig arról volt szó, hogy lesz egy megállapodás az állam és a főváros között a BKV ügyeiben, ideértve az adósságátvállalást.


Ha hinni lehet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki bejelentésének, akkor az eddigi féléves megbeszélésekkel szöges ellentétben nem születik ilyen megállapodás

– mondta Tarlós.

A főpolgármester beszélt arról is, a költségvetési törvény olyan szövegezéssel lett módosítva, hogy ellenérték nélkül vállalja át az állam a BKV maradék adósságállományát, ami szerinte azt jelenti, hogy ajándékba nem adhatja a főváros a Dagály uszodát és környékét. Ezt közgyűlési döntés nélkül nem is tehetné meg. Jövő héten kedden ülésezik utoljára a közgyűlés a nyári szünet előtt, és ha addig nincs megállapodástervezet, akkor a grémium nem tud dönteni, ami a beruházás csúszását jelentheti. Ez szerinte Lázár János felelőssége lenne.

"Azt meg senkinek nem tudnám érvekkel alátámasztani, hogy grátisz odaadtam egy ekkora ingatlant" - fogalmazott a főpolgármester.


Tarlós István azt mondta, „az sem tisztességes ötlet” Lázár Jánostól, hogy a főváros a kerületekkel és a agglomerációval egyezkedjen a BKV finanszírozásáról, azonban szerinte Lázár János csütörtöki szavait így lehetett érteni. Az önkormányzati törvény szerint a fővárosi tömegközlekedést nem a kerületeknek és az agglomerációnak kell megoldania, a forrásmegosztásról szóló törvény rendelkezik az iparűzési adó megosztásának arányairól. Tehát Lázár János javaslata „életszerűtlen és a jogszabályokkal sem egyeztethető össze” - közölte.


Tarlós István azt mondta, ha a BKV ez évi költségvetéséhez hiányzó forrást, ami nagyjából 15 milliárd forint, átvállalja az állam, ehhez tudna csak a főváros ingatlanokat átadni, egyéb esetben nem. Ha lenne pénze a fővárosnak a BKV-feladatellátásra, akkor nem kérnének az államtól.


Kötelező feladatról van szó, tehát az állam nem támogatást ad, hanem ennek forrásáról kell gondoskodnia

- hangsúlyozta Tarlós István.

A főpolgármester abban bízik, Orbán Viktor nem hagyja cserben a fővárosiakat, hiszen eddig sem tette.


A miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a többi között arról beszélt, a kormány átvállal 52,3 milliárd forintnyi, a BKV korábbi finanszírozását szolgáló hitelt a fővárostól, egyúttal kezességet vállal 60 milliárd forint összegben a 3-as metró felújításának érdekében. A kormány arról is döntött, mennyit kap a következő években a BKV:

  • 2016-ban 40 milliárd forintot,
  • 2017-ben 37 milliárdot,
  • 2018-ban pedig 33 milliárdot.
Lázár szerint a számok azt jelzik, hogy a hitelátvállalás után nincs szükség az évi 3-5 milliárdos hiteltörlesztésre.