Megint máshol keresik az eltűnt maláj gépet

Fotó: Europress/AFP/Rob Griffith / Europress/AFP/Rob Griffith

-

A keresés felfüggesztése után péntek reggel ismét megindult a kutatás az eltűnt maláj gép roncsai után. Az ausztrál hatóságok szerint hitelesnek tekinthetők a Malajziában frossen elemzett radaradatok.


Tegnap írtunk róla: a szélsőséges időjárási körülmények miatt felfüggesztették a kutatást az eltűnt maláj gép roncsai után. A több mint húsz napja eltűnt gép történetében viszont igazi fordulópontot az a pár nappal ezelőtti hír hozott, hogy műholdfelvételekre hivatkozva a Malaysia Airlines értesítette az utasokat: egészen biztosan nincsenek túlélők. Most újraindult a kutatás a gép roncsai után az Indiai-óceán déli részén, de egészen más térségben, mint eddig. A kutatást koordináló ausztrál hatóságok szerint ugyanis hiteles nyomnak számítanak a Malajziában újonnan elemzett radaradatok. A mai nap során hat ország kilenc katonai és egy polgári gépe szállt, illetve száll fel az ausztráliai Perthből, valamint öt kínai és egy ausztrál hajó fut ki a kikötőből, hogy a maláj gép után kutassanak. A malajziai nemzetközi vizsgálóbizottság elemzése szerint a gép gyorsabban repült a korábban ismertnél azon a szakaszon, amit a vele való kommunikáció megszakadása előtt tett meg a Dél-kínai-tenger és a Malaka-szoros között. Emiatt hamarabb elfogyhatott a Malaysia Airlines MH370-es járatának üzemanyaga. Az óceánba zuhanási terület így 1100 kilométerre északkeletre lehet attól a térségtől, ahol eddig keresték – jelentette be az ausztrál tengerbiztonsági hatóság (AMSA). Csütörtökön talált egy thaiföldi műhold háromszáz vízen lebegő tárgyat, valószínűleg roncsdarabokat. A műhold szerint ezek több száz négyzetkilométeren vannak szétszóródva. Ezekből viszont még egyet sem talált meg repülő vagy hajó.  


Lezuhant egy indiai gép, amivel a maláj gépet keresték

Lezuhant az indiai légierő egyik teherszállító repülőgépe pénteken az ország középső részén lévő Madhja Prades államban. A helyszínre mentőalakulatok indultak. A személyzet mind az öt tagja életét vesztette. A C-130J Super Hercules típusú repülőgép az amerikai Lockheed Martin cég gyártmánya. Az indiai légierő ezt a típusú gépet kutató-mentő feladatokra használja az ország északi részén rendszeresen bekövetkező árvizek idején, de a három hete eltűnt malajziai utasszállító gép keresésében is részt vett ilyen repülőgép.