Megint felduzzadt a kis falu a választások előtt

-

Az önkormányzati választások idén is lendületet adnak a borsod megyei Abaújlak népességnövekedésének: A tavaszi 80-ról mostanra 99-re emelkedett a választópolgárok száma. Négy éve a voksolás előtti hetekben fiktív lakcímbejelentésekkel több tucat emberrel gyarapodott a település.


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújlakon a négy évvel ezelőtti történetre kísértetiesen hasonlító folyamat játszódik le idén is: az önkormányzati választások előtt jócskán megugrik a helyi lakosok száma. A tavaszi EP-választáson még 80 fő rendelkezett állandó lakcímmel, a vasárnapi választások előtt viszont már 99 fő-t jelez a Nemzeti Választási Iroda választói névjegyzéke. Miközben a Központi Statisztikai Hivatal 2014. szeptembertől hozzáférhető nyilvántartása szerint Abaújlakot 77 ember lakja.

Egy ekkora lélekszámú településen 20 fő könnyen elbillenti a mérleg nyelvét az egyik polgármester javára. Idén ketten indulnak a címért, Kocsis Sándor korábbi abaújlaki alpolgármester, Kocsis Máté (Fidesz), a józsefvárosi polgármester apja, valamint a regnáló polgármester, Pollák István Zoltán.


Eltértek a valóságtól

Négy éve Pollák ellen még nem Kocsis indult. Akkor az abaújlaki választók időszakos gyarapodását a szikszói ügyészség is tényként állapította meg két évvel ezelőtt – lezárva az encsi rendőrkapitányság 2010-ben, az októberi választások után közokirat-hamisítás gyanújával indított nyomozását.

Közokirat-hamisítás valósul meg, ha a gyanúsított olyan címre kéri tartózkodási helyének bejegyzését, amely ténylegesen nem az, és ezáltal valótlan adat kerül bejegyzésre a közhiteles nyilvántartásba – állapította meg a bűncselekmény típusát az ügyészség 2012. december 12-i határozatában. Az abaújlaki ügyet pedig így foglalta össze:


"Abaújlak községbe folyamatosan állandó lakcímre jelentkeztek be úgy, hogy az adott lakcímen nem laktak, életvitelszerűen nem tartózkodtak, így a bejelentkezésükkel közreműködtek abban, hogy a hatósági nyilvántartásba a valóságtól eltérő, valótlan adatok kerüljenek. Az eredeti választói jegyzékben 81 fő választásra jogosult személy került rögzítésre, mely létszám 2010. október 2-án lezárt választási névjegyzékben 121 főre emelkedett.”

33 megrovás

A gyanúsítottak azzal védekeztek, nem voltak tisztában azzal, hogy bűncselekményt követnek el. Többen azt vallották, Abaújlakon készültek letelepedni, vállalkozást indítani. Ezeknek az állításoknak ellentmondott, hogy a választásokat követően már nem szorgalmazták a költözést, lakcímbejelentő lapjukat többen visszavonták. Mások családi okokra hivatkozva jelentkeztek be Abaújlakra, abban azonban megegyezett a helyzetük, hogy egyikük sem tartózkodott a településen folyamatosan.

Az ügyészség bizonyítottnak látta, hogy fiktív lakcímbejelentések, bűncselekmények történtek. A 33 gyanúsítottat – köztük Pollák István Zoltánt, aki három, és az akkor még nem induló Kocsis Sándort, aki öt állampolgárt jelentett be – a lehető legenyhébb büntetéssel, megrovással sújtották. Az ügyészség cselekményük társadalomra való veszélyességét már veszélytelennek, illetve csekély mértékben veszélyesnek ítélte.Lakókocsi is megteszi

A VS.hu információja szerint azok között, akik az elmúlt hetekben, hónapokban jelentkeztek be Abaújlakra, van olyan személy is, akit az ügyészség két éve megrovásban részesített. Úgy tudjuk, a friss abaújlaki állampolgárok egyikének lakhelye egy lakókocsi, egy másiknak pedig egy jelenleg ránézésre lakhatatlannak tűnő ház.

Négy évvel ezelőtt nyolc abaújlaki ingatlanba jelentettek be az addig más Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, főképpen Szikszón élő lakosokat. A legtöbb esetben az ingatlan tulajdonosai, haszonélvezeti jogosultjai igazolták szállásadóként a bejelentkezési okiratokat. A megyei kormányhivatal az atlatszo.hu bejelentése nyomán utasította a selyebi körjegyzőt, végezze el a lakcímnyilvántartás ellenőrzését. Ő ezt meg is tette, de annak eredményét a kormányhivatal nem közölte.

A 2010-es önkormányzati választáson Pollák István Zoltán győzött 76 szavazattal, vetélytársa 35 szavazatot kapott.