Meghalt Nagy Sándor volt MSZP-s politikus, szakszervezeti vezető

Fotó: MTI / Nándorfi Máté

-

Nagy Sándor az MSZOSZ elnöke és az MSZP országgyűlési képviselője is volt. 69 éves korában halt meg.


Nagy Sándor 1946. november 2-án született a Bihar vármegyei Vértes községben. A Parlament honlapján található életrajza szerint Debrecenben majd Budapesten tanult, katonaság után elvégezte Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemet, munkatudományból írta doktoriját.


Szülei MSZMP tagok voltak, ő is fiatalon a politika közelébe került: 1966-ban belépett a pártba, előtte az egyetemen volt kari KISZ-titkár is. 1973-ban a KISZ KB Egyetemi Osztályának a vezetője lett, majd a KISZ központi bizottsági titkárává választották. A párt ifjúsági szervezetét akarta megújítani, de nem ért el sikereket.

1980-ban öt évre országgyűlési képviselővé, és az Elnöki Tanács tagjává választották. 1984-ben kérték fel, hogy vállaljon szakszervezeti tisztséget, feladata a szakszervezetek ifjúságpolitikájának majd gazdaság- és szociálpolitikájának kidolgozása volt. Ugyanabban az évben a SZOT titkára lett.

1985-ben is indult a választáson, de legyőzték, így csak pótképviselő lett. 1988-ban az MSZMP központi bizottságának is tagja lett. 1988 júniusában a SZOT főtitkárává választották, így bekerült az Országgyűlésbe is. A szakszervezet átalakítása miatt konfliktusa támadt a pártvezetéssel. 1989 szeptemberében kérte, mentsék fel a központi bizottsági tagság alól.

Az MSZP megalakulásakor nem lépett be a pártba, a szakszervezetet függetleníteni akarta. 1990-ben függetlenként indult a választáson, de nem jutott be. Nem sokkal később a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnökévé választották. Az MSZOSZ 1992-ben kötött szövetséget az MSZP-vel.

Nagy Sándort 1993-ban a Nyugdíj- biztosítási Önkormányzat elnökévé választották. Következő évben listán bekerült az Országgyűlésbe, azután lépett az MSZP-be. Önéletrajza szerint szerepe volt abban, hogy a szocialisták el tudták fogadtatni a kemény megszorításokat (Bokros-csomag) tartalmazó költségvetést az Érdekegyeztető Tanáccsal. Bár a Bokros-csomagot megszavazta, a privatizációs törvényt és a Munka Törvénykönyvének módosítását nem tudta elfogadni, ezért kivonult az MSZP elnökségből és lemondott a frakciótisztségekről. A szakszervezet éléről 1995 októberében mondott le.

Horn Gyula miniszterelnök ki akarta nevezni miniszternek, de az koalíciós válságot okozott, az SZDSZ Nagyot kétszer is elutasította.

2002-ben felmerült a neve miniszterelnök-jelöltként, végül Medgyessy Péter lett a befutó. Az MSZP holnapja szerint Nagy Sándor a párt Szocialista Platformjának volt az alelnöke.