Megfelezett listával sem szűnnek a tankönyves bonyodalmak

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Egyre kevesebb választható könyv, pluszmunka a pedagógusoknak, továbbra is a rendszerben maradt kritizált tankönyvek. Megnéztük, hogy állunk az idei tankönyvrendelési időszak elején.


Múlt hét csütörtökön, április 2-án tette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kormany.hu-ra a 2015-2016-os tanév könyvjegyzékét (pdf), amely az iskolák által választható tankönyvek listáját tartalmazza. A dátum azért is érdekes, mert a tankönyvrendelés hivatalosan már egy nappal előbb elindult. Egy, a VS.hu által megkeresett általános iskola igazgatóhelyettese azt mondta, ők az erről szóló hivatalos értesítést is április elsején, tehát a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon, délután ötkor kapták meg.

A tankönyvrendelés viszont a gyakorlatban még nem is lehetséges. Az igazgatóhelyettes szerint az informatikai rendszer már éles, de rendelni még nem lehet ezen keresztül. Pedig szerdán a köznevelésért felelős államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója Tőczik Zsolt és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen arról beszéltek, hogy ebben az évben hosszabb idő áll a pedagógusok rendelkezésére a könyvrendelésre: egy teljes hónap, április 1-30 között.


nincs ajánlás

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy idén – a tavalyival ellentétben – nem lesz „ajánlott tankönyvek listája”. Ebben az évben is lesz egy lista, de arra csak azért van szükség – mondta az államtitkár –, hogy az oktatók tudják, mely tankönyvek idomulnak az alaptantervhez. Az nem világos, hogy erre mi szükség van, hiszen az Oktatási Hivatal (OH) honlapján van egy kereshető tankönyvadatbázis, amely leszűkíthető az alaptanterv-kompatibilis könyvekre is.

Az ajánlott tankönyvek listájára tavaly is legfőképpen azért volt szükség, mert az állami Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott kísérleti könyvek akkor még nem szerepeltek a tankönyvjegyzékben, hiszen nem voltak akkreditálva, vagyis hivatalosan jóváhagyva.

Az ajánlott tankönyvek listájára azért sincs most szükség, mert drasztikusan csökkent a tankönyvjegyzékben szereplő kiadványok száma. Az OH kérdésünkre azt válaszolta: a tavalyi jegyzékben az utolsó frissítésekor 4209, ezzel szemben idén az első verzióban 2491 könyv szerepel.


-


Kiválasztottunk két tantárgy egy-egy évfolyamának könyveit, hogy a gyakorlatban is lássuk, mit jelent ez.

A tankönyvjegyzékben tavaly a nyolcadikosoknak szánt történelemtankönyvekből még hétféle volt, ebből az ajánlott listán három szerepelt. A 2015/16-os jegyzékben összesen háromféle könyv maradt, ebből kettő szerepelt tavaly az ajánlottak közt. Az egyik Bánhegyi Ferenc Történelem 8. című könyve, amely sok kritikát kapott tavaly, az iskolák többsége más könyvet is választott inkább (erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk). A könyv annak ellenére a jegyzékben maradt, hogy Bánhelyi ötödikes, hatodikos és hetedikes tankönyvét visszavonták, így szeptembertől ezekből már nem tanulhatnak a gyerekek.

A kritikákból jutott az Alföldy-Valaczka szerzőpáros hetedikes irodalomkönyvének is, ami szintén rajta maradt a listán. A hetedikeseket tanító magyartanárok elvileg hét könyvből választhattak tavaly, most szeptembertől viszont ez háromra csökken. Az ajánlott listán – az állami iskolában dolgozó tanárok lényegében csak ezek közül választhattak – mindössze két cím szerepelt, ebből csak az Alföldy-Valaczka maradt a jegyzékben, a másik eltűnt.

Ezek alapján az iskolák most is nagyjából annyi lehetőség közül tudnak választani, mint tavaly az ajánlott tankönyvek listájából, vagyis tantárgyanként és évfolyamonként átlagosan három tankönyv közül. Így 2014-hez képest a mostani szűkítés nem is az állami iskolákat érinti igazán rosszul, hanem az egyházi és alapítványi iskolákat, amelyekre tavaly nem vonatkozott a kötelezően ajánlott könyvet listája, és éltek is akkor ezzel a lehetőséggel.nincs javítás

A sajtótájékoztatón a VS.hu kérdésére a köznevelési államtitkár azt is mondta: a tavaly az 1-2., 5-6. és 9-10. osztályban bevezetett kísérleti tankönyvek hibáit nem javítják ki, legfeljebb egy-egy elírást vagy nyomdahibát (szeptembertől 3., 7., és 11. osztályosoknál is bevezetik ezeket). Ezeket a könyveket is komoly bírálatok érték már a kezdetek óta, és a mai napig kerülnek felszínre újabbak. Márciusban a nyest.hu számolt be a kilencedik osztályosok történelem-munkafüzetében a finnugor őstörténeti elmélet rossz prezentációjáról. Nekünk az előbb említett igazgatóhelyettes még egy példát mondott: az elsősök olvasókönyvében rosszul van leírva az ábécé sorrendje, az ipszilont pedig magánhangzónak sorolja be.

A tankönyvjegyzékben azért csökken ennyivel a kiadványok száma, mert – mint a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) elnöke, Kereszty Péter a VS.hu-nak elmondta – 2013 decemberében meghozott új tankönyvtörvénnyel egyidejűleg befagyasztották a tankönyvvé nyilvánítási eljárást, majd 2014 márciusában kijött egy tankönyvrendelet, amely alapján csak a miniszter (jelen esetben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere) felhívása után van lehetőség újabb tankönyvek akkreditációjára.A magánkiadóknak így 2013-ban félbemaradt a tankönyveik tankönyvvé nyilvánítása, újabbakat pedig azóta se tudtak beadni, illetve csak korlátozottan. Balog Zoltán egyszer, március közepén, ötnapos határidővel adott lehetőséget a tankönyvfejlesztésre. Nem minden tantárgyból, hanem azokból, amely az alábbi műveltségi területekhez és kerettantervi tantárgyakhoz tartozik:

  • idegennyelv-oktatás,

  • nemzetiségi oktatás,

  • sajátos nevelési igényű tanulók nevelése-oktatása,

  • katonai alapismeretek oktatása,

  • „Énekes iskola” kerettanterv szerinti művészi zene oktatása.

Ezekből már most is került fel a tankönyvjegyzékbe. Az OH a VS.hu-nak adott válasza szerint ezek a


sajátos nevelési igényű tanulók számára készült tankönyvek és nyelvkönyvek.

Azonban ezek általában csak pár száz darabos tételben fogyó könyvek, és a felhívásra is inkább csak azért volt szükség, mert az OFI-nak még nem volt ideje foglalkozni velük. Összességében úgy tűnik, a kormánynak inkább az lehetett a célja, hogy csak az OFI könyvei maradjanak a gyerekeknek. Az utoljára engedélyezett magánkiadású könyvek akkreditációja 2018. március 31-én jár le, vagyis ekkortól lehet teljes az állami tankönyvkiadás monopóliuma.


Tankönyvek a KELLO törökbálinti raktárában

-


nincs segítség

Az iskolák közben még el sem jutottak addig, hogy megrendeljék a könyveket, keresik azokat, akikhez a kérdéseikkel fordulhatnak. A már idézett iskolaigazgató-helyettes említett is néhány felmerült problémát:

  • a kísérleti könyvek egyben tartós könyvek-e? Mi van akkor, ha több tartós könyvre lesz szükségük, például azért, mert egy könyv tönkrement, vagy, mert több elsős lesz jövőre?
  • az első három évfolyam ingyen kapja a tankönyveket, ehhez még az államtól 3 ezer forintot kapnak munkafüzetekre és egyéb kiadványokra, ami egyáltalán nem elég (vagy csak akkor, ha a kísérleti könyveket választják).
  • a felsőbb évfolyamon tanuló, szociális okok miatt ingyen tankönyveket kapó diákoknál 12 ezer forintos a keret, pedig csak egy nyelvkönyv 4 ezer forint. És ez nem csak az ingyen könyveket kapókra érvényes, hiszen az osztálytársaiknak is ugyanazokat a könyveket kell rendelniük a pedagógusoknak.

Ez utóbbiakra az iskolák általában úgy reagálnak, hogy nem vesznek tankönyvet, csak munkafüzetet, vagy munkafüzeteket nem vesznek, csak tankönyvet. Addig is fénymásolnak, csak ki tudja, meddig lesz erre papír és tinta. Ezek a problémák még akkor is fennállnak, ha – mint azt a szerdai sajtótájékoztatón is elmondták – 20 százalékkal csökkentették a kiadványok árát.


nincs tankönyvcsomag

A Kello az idén már, a korábbi évek tapasztalataiból tanulva, nem készíti el minden diák könyvcsomagját külön (tavaly és tavalyelőtt nagyon sok hiányos és összekevert könyvcsomagot küldtek ki). Így most egybeömlesztve kapják meg az iskolák tankönyvfelelősei a köteteket, amiket nekik kell majd szétszedniük. Az államtitkárság és a Kello szerint így praktikusabb, kezelhetőbb és logisztikailag logikusabb lesz a kiszállítás, és a tankönyvfelelősök díjazását is megháromszorozzák, így már diákonként 300 forintot fognak kapni.

Ez egy 600 fős iskolában bruttó 180 ezer forint: ennyit kapnak a tankönyvfelelősök egy évre a Kellotól, amiért nem csak az évkezdés előtti, nyári szortírozást kell elvégezniük, hanem a tankönyvek megrendelését és a rendelések nyomon követését is.