"Megérte? Megérte?" – így zajlott a nagy plakátvédő akció

Forrás: L. O. olvasónk felvétele

-

Krimibe illő fordulatokban bővelkedik az a rendőrségi jegyzőkönyv, amely azt részletezi, hogyan kapták el a hétvégén a bevándorlásellenes plakátok rongálóit. Az egyik őrizetbe vett aktivista szerint a rendőröket leginkább az érdekelte, az Európai Baloldal kétezer forintos felhívására tették-e, amit tettek.


A nyomozókat késelési ügyekről vezényelték át a plakátfigyelésre, és az elfogott aktivistákkal is nagyjából úgy bántak, mintha minimum megszúrtak volna valakit: külön cellába rakták őket, cipőfűzőjüket is elvették – így emlékezett vissza a vasárnap hajnali akcióra, pontosabban annak végére az egyik óriásplakát-rongáló aktivista.

A bevándorlóknak üzenő kormányzati poszterek pénteken kerültek ki az utcákra. Szombaton két párt, az Együtt és a Munkáspártból kiszakadt Európai Baloldal-MMP2006 is plakátok megrongálására szólított fel, majd hétvégén az internetet elárasztották az átfestett, megrongált poszterekről készült képek. Rongált az Együtt hat aktivistája is, őket vasárnap hajnalban szabálysértés miatt vették őrizetbe. Egyikük a VS.hu-nak elmesélte a történteket.

A férfi szerint a szombat esti Barcelona-Juventus BL-döntő után mentek ki a Városligetbe, a Szépművészeti Múzeum mögötti óriásplakáthoz. Azért oda, mert a kormányhirdetéseket számon tartó interaktív térkép alapján az tűnt a legközelebbinek. A társaságból többen is kötődtek az Együtthöz, innen jött az ötlet, hogy a meccsnézés után mivel folytassák az estét.

„Nem beszéltük meg előre, leszakítjuk vagy lefestjük-e a plakátot, de vittem magammal festékszórót, hogy akkor is olvashatatlanná tegyük, ha nem sikerül letépni” – mondta az aktivista. Miután végeztek, a Városligeti-tó felé indultak tovább. Ekkor lépett oda hozzájuk két férfi. Bár civil ruhában voltak, de az aktivistáknak egyből leesett, kikkel állnak szemben. „Mi hatan voltunk, ezért hívtak még oda más rendőröket is, hogy heten legyenek, és fel tudjanak lépni velünk szemben” – mesélte. A két nyomozó hívására aztán megérkezett az a két egység, amelyek kifejezetten a plakátrongálások miatt voltak az utcákon aznap este.


Így látták a rendőrök

A rendőrségi jegyzőkönyvben, melyet az aktivisták is megkaptak, az áll: a „Cserjés-27” hívószámú egységet szombat este azért küldték ki a Gundel étterem környékére, hogy figyeljék az oda kihelyezett kormányhirdetést. „Az alezredes úr talált az Index.hu internetes portálon egy cikket, amely szerint kétezer forintot kap, aki megrongálja a bevándorlásellenes plakátokat” – magyarázták írásban a kitelepülés okát. Ezzel a Vajnai Attila vezette Európai Baloldal-MMP2006 nevű párt felhívására utaltak.

A rendőrségi irat szerint két másik egység (a Cserjés-23 és a Cserjés-24) is hasonló feladatokat hajtott végre, ők a III. kerületben. A hat aktivistát a Cserjés-27 szúrta ki a Gundel előtt, valamivel éjfél után. „Az ott beszélgető Gundel étterem alkalmazottai mellé álltunk, hogy ne keltsünk feltűnést és onnan figyeltük a társaságot” – írták a rendőrök. Kitértek arra is, hogy letépett plakátot a rongálók lefotózták. Itt megjegyezték, hogy az Index cikke szerint Vajnaiék képet is várnak a rongálásról bizonyítékként.


Rendőrség, álljanak meg!

A rendőrök ezután követni kezdték a csoportot, majd erősítést is kértek, a központ pedig a Cserjés-23 és a Cserjés-24-es egységet küldte támogatásként. Az erősítést a nyomozók aztán azért nem várták be, mert attól féltek, hogy a liget sötétjében nyoma vész az aktivistacsapatnak.


Ekkor eléjük álltam és mivel nem tudhattam, hogy ha felfedem rendőri mivoltomat, akkor hogy reagálnak, ezért a biztonságra törekedve, először csak szóban közöltem velük, hogy »Rendőrség, álljanak meg, és igazolják magukat!«

– olvasható a jelentésben az igazoltatási történet rendőri szemszögből.

A rendőrök felvették az aktivisták adatait, majd arról faggatták őket, hogy Vajnai kétezer forintos felhívására tették-e, amit tettek. Ezután elengedték őket, majd néhány perc múlva közölték velük, hogy telefont kaptak, ezért mégis őrizetbe veszik őket.


Külön cella, WC csak engedéllyel

„Nem tudom végül miért volt szükség erre, gondolom, attól tartottak, további plakátokat is megrongálunk” – találgatott a plakáttépő aktivista. Elmondása szerint a rendőrök arról beszéltek nekik, hogy a BRFK kiemelt ügyek főosztályának bűnügyi bevetési osztályán dolgoznak, többek között késeléses ügyekkel foglalkoznak.

Később megint azt kérdezgették tőlük, hogy Vajnai felhívására rongálták-e meg a plakátokat, és az aktivista szerint azt hajtogatták: „Megérte? Megérte?” A zuglói kapitányságra vitték őket, itt a rendőrök szerették volna a bűncselekménynek beállítani az esetet, de ez ellen az aktivisták tiltakoztak, szabálysértésnek nevezték tettüket.

„Külön szobákba zártak el minket, hogy ne tudjunk beszélni egymással. Le kellett adnunk minden nálunk levő dolgot, még a cipőfűzőnket is. Az egész nagyon megalázó volt. A vécére is úgy kellett kikéredzkednünk, azon pedig egy olyan ajtó volt, hogy végig látták, mit csinálunk” – mesélte.

Közölték velük, hogy valószínűleg 30 ezer forintra fogják büntetni őket. De lehet elzárás is, ez attól függ, hogy a sértett, azaz a plakátot kiragasztó cég elfogadja-e ezt. Az ügyvéd azt mondta nekik: volt már hasonló eset a bíróság előtt, akkor az elkövetőket felmentették, mert a tettük belefért a politikai szólásszabadságba. A kapitányságot végül reggel hagyhatták el.


Folytatják a polgári engedetlenséget

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a VS-nek azt mondta: az akciókat a következő napokban is folytatják, de a pártnak más elfoglaltsága is van, nem kizárólag erre koncentrálnak. Szigetvári szerint nem az a céljuk, hogy minél több munkatársukat vegyék őrizetbe, személy szerint ő sem törekszik erre.

Az akciókkal arra akartak rávilágítani, hogy a kormány a bevándorlásellenes politikájával az olyan valós problémákról akarja elterelni a figyelmet, mint például a munkanélküliség vagy a szegénység. mondta Szigetvári. A kormány indulatokat szít, ezt felháborítónak tartják, ennek polgári engedetlenséggel adnak hangot – tette hozzá.