Megerősítették az amerikaiak, hogy az FBI még körözi Ghaith Pharaont

-

Ha még egyszer belépne Magyarországra, letartóztatnák.


Csalás, zsarolás és felbujtás miatt is keresi az FBI Ghaith Pharaont – közölte a Magyar Időkkel Eric Watnik, az USA budapesti nagykövetségének diplomatája. Pharaon ellen 1991. november 15-én nyújtották be a vádiratot, és Alan Kay amerikai bíró még aznap kiadta ellene a jelenleg is érvényes elfogatási parancsot. Mivel Magyarország és az USA között kiadatási egyezmény van érvényben, ha bárkinek információja van Pharaon tartózkodási helyéről, azt közölnie kellene a hatóságokkal – írta a lapnak Watnik. A diplomata szerint Pharaont az Interpol is keresi, de a nyilvános listán sem az FBI-nál, sem az Interpolnál nem szerepel a neve. Ennek Watnik szerint az az oka, hogy túl régi az elfogatóparancs.

Pharaonról Lázár János csütörtökön azt mondta, hogy 2 éve kért vízumot a bejrúti magyar nagykövetségen. A vízum kiadása előtt Magyarország megkérdezte az Egyesült Államokat is, hogy sérti-e az érdeküket, ha Pharaon belép a schengeni területre. Németország azt jelezte, hogy az ő érdeküket nem sérti, az USA és Szaúd-Arábia azóta sem válaszolt. Lázár szerint Pharaon tavaly járt Magyarországon, ezért fél évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot az Interpollal, ahol megerősítették, körözik a férfit, így ha még egyszer belép az országba, akkor letartóztatják.

A szaúdi üzletemberrel a Mol is üzletelt. A magyar olajcég 1999-ben szerződött két nagy pakisztáni olajvállalattal, és ezek hívták meg partnernek a Pakistan Oil Fields Limitedet – ennek az elnöke Pharaon. Korábban Kontrát Károly, a belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen, és nem vásárolt ingatlant sem.

Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, hogy a Pharaon jelentette nemzetbiztonsági kockázatot megvizsgálta a magyar hatóság, és nem talált ilyet. Szerinte ez az egész „egy amerikai titkosszolgálati játszma” lehet, ugyanis egyetlen schengeni ország sem emelt kifogást a szaúdi beutazásával kapcsolatban. Sajtóinformációk szerint Pharaon a kormányfő szomszédságában vett ingatlant.