Megalkudtak a görögökkel – maradnak

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

„Megegyezés” – posztolta a belga miniszterelnök hétfő reggel 9 óra előtt a Twitteren. Az euróövezet állam- és kormányfői 22 órán át tanácskoztak Görögországról. Nem lesz Grexit, vagyis Görögország marad az euróövezetben.A Grexit egyelőre elmarad

A megállapodás elemzők szerint jóval szigorúbb feltételeket tartalmaz Görögország számára, mint amiről a népszavazás előtt egyeztettek. Mindenesetre Görögország marad az euróövezetben, vagyis a Grexit egyelőre lekerül a napirendről.A megállapodás része, hogy 50 milliárd euró értékű görög állami vagyon egy új alapba kerül letétként, pontosabban a hitelek fedezeteként. Az új alapot Athénból irányítják majd, és nem Luxembourgból, ahogy azt az euróövezet vezetői szerették volna. Kompromisszum az is, hogy 12,5 milliárd befektetésekre megy majd, 12,5 milliárd adósságcsökkentésre, míg tényleges fedezetül 25 milliárd szolgál.
Ez egyébként nem az első alkalom, amikor az adósságcsapdában vergődő Görögország ekkora összegben állami vagyont adna el: négy évvel ezelőtt részvények, kikötők és postahivatal is szerepelt a listán, amelyekre végül nem lehetett vevőt találni.A görög adósságból nem engednek el, de átütemezik, és tárgyalások kezdődnek egy újabb görög hitelcsomagról is, 3 év alatt mintegy 82-86 milliárd euró értékben.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) végül is részt vesz a harmadik görög hitelprogramban. Ezt a görögök nem szerették volna, de az Eurócsoport ragaszkodott hozzá. 2016-tól Görögországnak kérnie kell az IMF-finanszírozást, illetve ellenőrzést. Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója üdvözölte a megállapodást, és azt mondta, hogy az „jó lépés a bizalom újjáépítése felé”.A csúcstalálkozón megjelent Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is, aki egyértelművé tette, hogy a bank hajlandó beleegyezni a görög adósság átütemezésébe, illetve nem szándékozik felfüggeszteni a görög bankok finanszírozását.

Alekszisz Ciprasz kormánya elfogadta azt is, hogy szerdáig átmegy a görög parlamenten az ország által a múlt héten ajánlott reformcsomag. Ebben az áfát, a nyugdíjakat és a privatizációt érintő intézkedések szerepelnek, valamint a nemzeti statisztikai hivatal függetlensége.

Kemény csatában sikerült kivédeni a szélsőséges terveket – értékelte a megállapodást Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök hétfő délelőtt.

„A méltóság üzenetét továbbítottuk egész Európának” – fogalmazott Ciprasz.

A görög miniszterelnök hangsúlyozta: a piacok meg fogják érteni, hogy lekerült a napirendről a „grexit”, vagyis Görögország távozása az eurózónából.


A karikaturista már látta előre


Megegyezés minden áron

A vasárnap délután kezdődött tanácskozásra már úgy érkeztek a vezetők, hogy tető alá hozzák a megállapodást, részben, mert a görög gazdaság egyre jobban megszenvedi a késlekedést, részben, mert egyre nagyobb mértékben fogy az euróövezetbe vetett bizalom.


Angela Merkel német kancellár a találkozó előtt azt hangsúlyozta, hogy Németország nem ragaszkodik a megegyezéshez, nem fogad el bármit, és a legfontosabb valuta, a bizalom már elveszett. Franciaország ugyanakkor azon az állásponton volt, hogy a görögöknek minden áron az euróövezetben kell maradniuk. Az eurózóna tagországai meglehetősen megosztottak voltak abban, hogy Görögországnak az övezetben kell-e maradnia, és ha igen, akkor milyen áron.

A megbeszéléseket kétoldalú találkozók miatt többször is megszakították, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök külön is tárgyalóasztalhoz ültek. Az éjfél utáni megbeszéléshez Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is csatlakozott.

A csúcstalálkozón tárgyaltak a pénzügyminiszterek által tető alá hozott állásfoglalásról is, amelyben a többi között szerepelt, hogy ha nem sikerül megállapodni Görögországgal, akkor fel kell ajánlani számára a tárgyalásokat az euróövezetből való távozásról és ezzel párhuzamosan az adósság átütemezéséről. Végül, mivel a megállapodás megszületett, a Grexit, azaz a kilépés az eurózónából lekerült a napirendről.

Donald Tusk szerint a csúcstalálkozó egyetlen célja a megegyezés volt, és ez megtörtént. A tárgyalások a pénzügyminiszterek tanácskozásával folytatódnak, a téma Görögország rövid távú pénzügyi támogatása lesz.