Megadóztatná a Wikipédiát a sértődött török kormány

Fotó: AFP / EMRE TAZEGUL

-

Az ankarai kormány szerint a Wikipédia lejárató kampányt folytat ellene.


Ha a Wikipédia eltávolítja a Törökországra vonatkozó téves információkat, Ankara feloldja az oldal blokkolását – mondta Ahmet Arslan. A hírközlési miniszter azt mondta, Törökországot nem lehet terrorszervezetek támogatójaként feltüntetni. Ezen kívül a Wikimédia Alapítványnak irodát kell nyitnia Törökországban és adót kell fizetnie tevékenysége után.

Törökországban április 29-én elérhetetlenné tették a Wikipédia oldalait. Az üzemeltető Wikimédia Alapítvány fellebbezett, de azt a bíróság elutasította. A döntést azzal indokolták, hogy a Wikipédia üzemeltetője felszólítás ellenére sem törölt olyan szócikkeket, amelyek azt állítják, hogy Törökország terrorszervezetekkel működik együtt, és ezzel az oldal lejárató kampányt folytat Ankarával szemben.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója Twitter-bejegyzésben bírálta a hatósági intézkedést, úgy fogalmazva: "Az információhoz való hozzáférés alapvető emberi jog".

A török hatóságok már eddig is internetes oldalak tízezreit kapcsolták le, ezek az intézkedések a YouTube-ot és a Twittert is érintették. A tavaly júliusi puccskísérlet óta a kormányzat újságírókat vetett börtönbe és tucatnyi sajtóorgánumot záratott be. Ankarát a sajtó- és a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása miatt bírálják.