Még nem állnak le a hadgyakorlatok Dél-Koreában

Fotó: U.S. Navy / Petty Officer 1st Class Daniel N. Woods, U.S. Navy

-

A 28 500 fős amerikai haderő nem kapott utasítást a Pentagontól, folytatják eddigi tevékenységeiket.


A Dél-Koreában állomásozó amerikai hadsereg nem kapott utasítást a közös hadgyakorlatok leállítására – mondta a haderő egyik szóvivője. Jennifer Lovett szerint nem kaptak új útmutatást arra, folytassák-e a hadgyakorlatokat vagy hagyják abba, és ez vonatkozik az ősszel tartandó Ulchi Freedom Guardian fedőnevű manőverekre is.

Lovett szerint amíg nem kapnak a védelmi minisztériumtól vagy az indiai-csendes-óceáni parancsnokságtól ilyesfajta utasítást, folytatják a dél-koreai partnerekkel a folyamatban lévő katonai feladatok végrehajtását.

Donald Trump a szingapúri csúcstalálkozó után sajtótájékoztatót tartott – amelyen Kim Dzsong Un már nem volt ott –, s azt mondta, hogy leállítja a hadgyakorlatokat, amelyek nagyon provokatívak és drágák.

"A hadgyakorlatok nagyon drágák, s jószerivel mi fizetünk értük... Azt hiszem, nagyon provokatívak... A szomszédságban ott van egy ország" – mondta Trump. Szerinte az Észak-Koreával folytatott tárgyalások ideje alatt nem helyénvaló hadgyakorlatozni.

A csúcstalálkozó utáni közös nyilatkozatban nem volt szó a manőverek leállításáról. Május végén a Pentagon közölte, hogy Phenjan kifogásai ellenére sem hagyják abba a közös gyakorlatozást. Szöul attól tart, hogy ez az amerikai-dél-koreai védelmi szövetség gyengüléséhez vezetne, amely központi eleme az Észak-Koreát elrettentő politikájának.

Trump a Dél-Koreában állomásozó 28 500 fős amerikai haderőről azt mondta, hogy a katonákat "haza akarja hívni", de ez a kérdés jelenleg nem képezi az egyezség tárgyát.