Még mindig UD-ügy: Dávid Ibolya szerint Giró-Szász hazudik

-

Boross Péter szerint Almássy Kornél 2008 őszén nem volt alkalmas az MDF elnöki posztjára többek között azért, mert túl fiatal volt hozzá.


Az egykori miniszterelnököt és MDF-es politikust az UD Zrt.-vel összefüggő büntetőper szerdai tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tanúként hallgatták meg. Tanúként szembesítették Giró-Szász Andrást Dávid Ibolyával is, aki „tömény hazugsággal” vádolta meg a volt kormányszóvivőt – idézi az ATV.

Boross Péter szóvá tette, hogy Almássy akkoriban kétmilliárd forintot ígért a pártnak, de amikor megkérdezték, honnan származik a pénz, annyit válaszolt: nem mondhatja meg. Ez egy kicsit rávilágít az akkor kialakult lehangoló viszonyokra – ismerte el a politikus, aki vallomása után is többször megismételte, szeretné végre megtudni, mi volt annak a kétmilliárdnak a forrása.

Boross Péter, aki az 1990-es évek első felében, az Antall-kormány tagjaként belügyminiszter, valamint titkosszolgálatokat felügyelő miniszter is volt, megjegyezte: azt is abszurdnak tartja, ha valóban titkosszolgálatok által készített telefonlehallgatások kerültek nyilvánosságra az ügyben. A büntetőper korábbi szakaszában tanúként arról is beszélt, hogy otromba beavatkozási kísérlet történt a párt életébe, és ő jobban megérti a vádlottakat, mint a feljelentőket.

Dávid Ibolyát, az MDF korábbi elnökét és egykori párttársát, Herényi Károlyt kényszerítéssel vádolják, mert az ügyészség szerint titokban rögzített hangfelvétel nyilvánosságra hozásával kényszerítették Almássy Kornélt, hogy lépjen vissza az MDF elnökjelöltségétől 2008 őszén.

A vádlottak tagadják bűnösségüket, Dávid szerint tisztességtelen eszközökkel próbáltak beavatkozni az MDF életébe, figyelembe véve például azt is, hogy Almássy Kornél ismeretlen forrásból kétmilliárd forintot ígért a pártnak. Szerdán a bíróságon szembesítették a tanúként behívott Giró-Szász Andrást és Dávid Ibolyát. Dávid Ibolya „tömény hazugsággal” vádolta meg Giró-Szászt, aki fenntartotta az állításait.


Az ATV felvétele a tárgyalásról:


A máig ismeretlen forrásból Dávid Ibolya birtokába került lehallgatási anyagokon többek között az UD Zrt. egyik akkori vezetője beszélt Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának az MDF-elnök elleni adatgyűjtésről, valamint egy MDF-en belüli esetleges hatalomváltásról. (A beszélgetések egyes résztvevői vitatták, hogy ezekről a kérdésekről lett volna szó, és félreértésnek minősítették ezeket az értelmezéseket.)

Az ügyben vádlott volt Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat irányító minisztere és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori szocialista alelnöke is. Az ügyészség szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György és Tóth Károly a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak kiosztotta a Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki országgyűlési képviselők és az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője közötti, lehallgatott telefonbeszélgetések személyes adatokat is tartalmazó anyagát.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság egyszer már első fokon, nem jogerősen mind a négy vádlottat felmentette a vádak alól, jobbára bűncselekmény hiányában, az a döntés azonban csak Tóth Károly vonatkozásában emelkedhetett jogerőre, a másik három vádlottnál meg kellett ismételni az elsőfokú eljárást. Szilvásy György ügyében idén tavasszal született ismét elsőfokú felmentő ítélet. Dávid Ibolya és Herényi Károly ügyében jövő év elejére várható elsőfokú ítélet.