Még mindig nem vehetnek önállóan krétát az iskolák

Fotó: BELGA MAG / DAVID STOCKMAN

-

Bár eredetileg már a tanév kezdetére be akarta vezetni a Klik a kincstári kártyákat, amivel legalább néhány dolgot külön engedély nélkül is megvehetnének az iskolák, kártya még mindig nincs, és egyelőre a Klik sem tudja, hogy mikor lesz.


Már tavaly márciusban felmerült, hogy az iskolák vásárlásra és készpénzfelvételre is alkalmas kincstári kártyát kapnak, hogy ne kelljen minden apró beszerzést hosszadalmasan engedélyeztetni. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke akkor azt nyilatkozta a MNO-nak, hogy megkezdték a tárgyalásokat a Magyar Államkincstárral, bár az szabályozásra vár, hogy egyáltalán mit lehet majd venni velük. Szeretnék még a tanév kezdete előtt bevezetni, mondta.


A kártyára nagy szükség lenne, mert az eleinte 50 ezer forintos beszerzési keret először 20 ezer forintra csökkent, utána pedig megszűnt. Az iskolák igényeit meghatározott időközönként központilag összesítik, majd a tankerület beszerzi, amit kértek, ezen túl azonban gyakorlatilag egy doboz ceruzát sem vehetnek.

A tanév kezdetén még nem volt kártya, és Rétvári Bence, az Emmi államtitkára decemberben azt válaszolta egy országgyűlési képviselői kérdésre, hogy „terveik szerint a kincstári kártyát teljeskörűen a 2016-os költségvetési évben vezetik be”, továbbá egy ősszel elfogadott jogszabály értelmében minden intézmény tudni fogja azt is, hogy mekkora összeggel gazdálkodhat.

Mivel egyelőre nincs kártya, megkérdeztük a Klik-től, hogy


2016-ban mikor vezetik be a kincstári kártyát, mikortól értesíti a megyei tankerület a keret nagyságáról az
intézményvezetőket, illetve mikortól használhatja fel a keretet az intézményvezető? Pontosan milyen dologi kiadások fizethetők ezen a módon?

Ezt a választ kaptuk:


A kincstári kártya bevezetéséhez szükséges mutatószámok kialakítása folyamatban van, bevezetésére 2016-ban kerül sor.
A kártyával termékek és szolgáltatások meghatározott körét lehet majd megvásárolni, az igénybe vehető keretösszeg pedig az adott intézmény nagyságának és a gyermekek függvényében alakul.

Vagyis pont ugyanazt nem tudjuk, mint a kérdések előtt.

Ha az iskolának valamire szüksége van, akkor jelenleg akár a Klik, akár az önkormányzat a működtetője, az igényt az illetékes tankerületi igazgatónál kell jeleznie. Ha az önkormányzat a működtető, akkor a polgármesternél is.
A tankerületek egyébként például a papírt és az írószereket központosított közbeszerzéssel szerzik be, azokat a termékeket pedig, amelyeket fogvatartottak is gyártanak, mint például a wc-papír vagy a fogas, a büntetés-végrehajtáson keresztül.