Médiahack lehetett a botrányos Charlie Hebdo-címlap

-

Ugyan létezik a karikatúra a török partokra mosott szír kisfiú holttestéről és a felette lógó McDonald's-hirdetésről, de ezt a rajzot a Charlie Hebdo állítólag pont az előző lapszámában, a visszautasított címlaptervek közé sorolta – írja az Index egy olvasói levélre hivatkozva.


Valószínűleg manipulált az a fotó, amely a Charlie Hebdo francia szatirikus lap legújabb számának borítójáról készült – állítja az Index. A lapnak egy olvasója küldött egy fotót az előző heti Hebdóról, amelynek a hátoldalán, a visszautasított címlaptervek rovatában szerepel az a karikatúra, amely a McDonald'son a partokra mosott menekült gyerek, Aylan Kurdi holttestének ábrázolásával élcelődik.


Futótűzként terjedt a neten az Hebdo meglehetősen ízléstelen címlapképe, de az olvasótól érkezett fotó azt sugallja, hogy valójában ezt a hátoldalon, kisebb méretben megjelent karikatúrát nagyította fel valaki, és komponálta rá a Charlie Hebdo jelenlegi címlapjára. Így, habár tényleg készült rajz a három éves Aylanról, nem ez van a mostani lapszám elején, és tulajdonképpen az újság a maga módján el is határolódott a karikatúrától.
Igaz, a botránnyal kapcsolatban eddig semmilyen reakció nem érkezett a francia lap részéről.