McCain a betegségéről: az orvosok prognózisa nagyon rossz

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A szenátort nyáron agydaganattal műtötték. Most arról beszélt, hogy haldoklik.


A rákbetegséggel küzdő John McCain szenátor hétfőn bejelentette, hogy nagyon rossz az orvosok prognózisa. A 81 éves arizonai szenátor glioblastomában, a rosszindulatú agydaganat nagyon agresszív formájában szenved.

"Néhányan azt mondják, hogy 3 százalék az esélyem az életben maradásra, mások 14 százalékot is adnak, de a kilátások nagyon, nagyon rosszak. Amikor megtudtam, csak annyit mondtam: tudomásul veszem, megkeressük a legjobb orvosokat és minden tőlünk telhetőt megteszünk. Közben pedig hálával ünneplünk egy tartalmasan megélt életet" – mondta McCain.

McCain repülőgépét 1967-ben Észak-Vietnam felett lelőtték, és 1973-ig hadifogságban volt. A szenátor azt szeretné, ha egykori alma materében, az annapolisi haditengerészeti akadémián búcsúztatnák. "Szeretném, hogy amikor elmegyek, néhányan azt mondják:


ez a fickó a hazáját szolgálta."

A szenátort júliusban a szeme fölött kialakult vérrög miatt sürgősséggel megoperálták, ekkor fedezték fel az agydaganatot. Szeptember elején már visszatért a kongresszusba, ahol a fegyveres erőkkel foglalkozó szenátusi bizottság elnöke. "Éppen a betegségem miatt energikusabb és eltökéltebb vagyok, mint valaha, mert tudom, hogy amíg még tehetem, minden tőlem telhetőt meg kell tennem az ország szolgálatában" – mondta McCain.

A Donald Trumppal fenntartott rossz viszonyáról azt mondta: elvileg örömmel venne egy beszélgetést az elnökkel, de kevés dologban értenének egyet, mivel "eltérő a neveltetésünk" és "eltérőek az élettapasztalataink". Trump "az üzleti életben pénzt csinált és sikeres mind a televízióban, mind a szépségkirálynő-versenyek rendezésében és másban is. Én katonacsaládban nőttem fel, és a kötelesség, a becsület, a haza szolgálata elveinek jegyében neveltek".

Felelevenítette a pillanatokat, amikor megtudta, hogy súlyos beteg. "Pénteki nap volt, már majdnem otthon voltam, amikor az orvos telefonált: azonnal vissza kell mennem. Jövök majd hétfőn, válaszoltam, mire az orvos erősködött, hogy muszáj azonnal visszamennem, mert nagyon komoly dologról van szó. Eleinte nem is akarta megmondani a pontos diagnózist, de miután többször nógattam, elmondta." Azt mondta, néha fél attól, hogy mi vár rá. "Azt mondom magamnak, hogy várj csak, vénember, hosszú ideig itt voltál, nagyszerű életed volt, nagyszerű tapasztalatokra tettél szert" – mondta McCain szenátor.