Máris sokkolták a görögök a tárgyalópartnereket Brüsszelben

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

Új ajánlat nélkül érkeztek a görögök a létfontosságú tárgyalásra. Legalábbis ezt közölte a Financial Times az eurózóna két vezető tisztségviselőjére hivatkozva.


Egy harmadik tisztségviselő ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Görögország holnap fogja ismertetni az új tervet. Ezek azután szivárogtak ki, hogy az eurózóna pénzügyminiszteri testületét vezető holland tárcavezető, Jeroen Dijsselbloem közölte: várják, hogy Athén egy hiteles gazdasági csomagot nyújtson át.

A Financial Times tudósítása szerint az új terv hiánya sokkolta a pénzügyminisztereket, és sokan közülük feldühödtek ezen.

A Greek Analyst Twitter-bejegyzés görög kormányzati forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt írta, hogy a tárgyalódelegáció az Európai Bizottság elnökének, Junckernek a korábbi ajánlatával állt elő, változtatások nélkül. Alekszisz Ciprasz kormányfő szerdán reggel mond beszédet az Európai Parlamentben. Ezt a parlament elnöke, Martin Schulz is megerősítette, miután telefonon beszélt Ciprasszal.


Magányos hivatás görög pénzügyminiszternek lenni


A tárgyalások tétje

Wolfgang Schäuble, az eurózóna-országok közötti legnagyobb hitelezőnek számító Németország pénzügyminisztere előzőleg azt hangoztatta, hogy új görög takarékossági és reformprogram nélkül nem képzelhető el további pénzügyi segítségnyújtás. Az adósságleírást pedig tiltják az euróövezeti szabályok, ugyanis valamely eurózónabeli ország adóssága nem terhelhető át más eurózónabeli országokra. Ezzel ugyanakkor nem zárta ki az újabb támogatási program lehetőségét, ami elmozdulást jelentett a népszavazás eredménye utáni merev német nyilatkozatoktól.

Márpedig ha Görögország nem él ezzel a lehetőséggel, akkor az Európai Központi Bank (EKB) nem segít a görög pénzintézetek fizetőképességének a fenntartásában. A görög bankok közül többnek már csak néhány napra elegendő pénze van, annak ellenére, hogy egy hete zárva vannak, és a görögök csak napi 60 eurót vehetnek fel az automatákból. A görög kormány egyelőre szerdáig meghosszabbította a bankzárlatot, az EKB pedig jelezte, hogy még nem hagy fel Görögország finanszírozásával.

Ez az állapot azonban legfeljebb július 20-áig maradhat fenn, akkorra ugyanis újabb 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie Görögországnak. Ha addig sincs megállapodás, akkor gyakorlatilag leáll a görög pénzügyi rendszer. A kormány várhatóan kényszerintézkedéseket vezet be, és visszavezetik a drachmát, amely azonban értéktelenné válik. Tulajdonképpen összeomlik a görög gazdaság; kilábalás csak évek múltán várható.