Máris a Fidesz napirendjén Kocsis Máté kötelező drogtesztes ötlete

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A kormánypárt parlamenti frakciója hétfői ülésén foglalkozik Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester Facebookon közzétett javaslatával, amely a 12-18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. Már az ellenzék is reagált, van, aki agymenésnek minősítette az ötletet. Egy szakértő meg rettenetesen drága agyrémnek.


Kocsis Máté a Facebookon azt írta, hogy a drog életveszélyes, "féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is". Szerinte érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára.


A politikus Facebook-posztja alatt pillanatok alatt parázs vita alakult ki - majdnem 200-an kommenteltek, többnyire az ötletet markánsan ellenezve.

Kocsis Máté régóta foglalkozik drogügyekkel. Ő volt az, aki leállíttatta a józsefvárosi tűcsereprogramot. Kocsis drogtesztes ötletéről és a hajléktalanok elleni intézkedéseiről az Associated Press hírügynökség is írt, az anyagot a világ számos kisebb és nagyobb lapja átvette.Itt az ellenzéki bírálat

Szabó Tímea, az Együtt társelnöke a Facebookon agymenésnek minősítette Kocsis Máté ötletét, amely szerinte jogsértő, a gyerekeket is kriminalizálná, ráadásul 4 milliárd forintba kerülő értelmetlen pótcselekvés lenne, miközben az eddig a kormány drogprevencióra még százmillió forintot sem költött. Szabó Tímea szerint 4 milliárdból biztosítani lehetne az egész téli szünetre az ország összes éhes gyerekének napi étkeztetését.És a szakértői vélemény

A 4 milliárd forint körüli összeg Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője szerint is reális: 850 ezer középiskolással számolva a 3-5 ezer forintos gyorsteszteket, hozzáadva a munkatársak bérét és az adatkezelés költségeit, máris 4,2 milliárdnál tartunk, és akkor a politikusok és az újságírók ellenőrzését még nem is adta hozzá.


A szakember az Index kérésére kifejtette, hogy a kötelező drogteszt ötlete már 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején is felmerült, azonban akkor elvetették azt, mivel a külföldi szakirodalom szerint a módszer egyáltalán nem hatékony. A drogtesztek ráadásul - egyéb hátrányok mellett - a fiatalokat nehezebben kimutatható, veszélyesebb szerek felé terelhetik.