Marihuánát a marihuánaboltból

Fotó: MTI/AP/Brennan Linsley / MTI/AP/Brennan Linsley

Coloradoban mostantól legálisan lehet várásrolni marihuánát. 8 bolt nyitott ki, kérdés, mennyi lesz még.


A nyitásra várva sokan táboroztak a boltok előtt. A colodaroi szavazók a legutóbbi elnökválasztással egyszerre tartott népszavazáson döntöttek úgy, év elejétől kis mennyiségben , 21 éves kor fölött lehessen marihuánát vásárolni.

A lépést egy évig készítették elő a hatóságok Coloradoban. A marihuánapártiak azt remélik, mostantól jobb lesz a fogyasztóknak, mert így ellenőrzött áruhoz juthatnak. A bírálók - köztük drogfüggőket kezelő orvosok - szerint az enyhítés csak olaj a tűzre, még többen és még többet fognak kábítószerezni.

A szabályok szerint egyszerre legfeljebb 28 grammnyi kábítószert lehet vásárolni, az államon kívül élők ennek csak a negyedét kérhetik.A repülőtéren már figyelmeztetnek: az országból nem lehet kivinni a drogot.

A vásárlás után adózni kell - ugyanúgy, mint mondjuk az alkohol után. A várakozások szerint 67 millió dollár adó folyhat be ebből. Eddig 8 bolt nyitott ki, a BBC szerint a Denver Post korábban egy 30 helyből álló listát közölt. A lap szerint több mint 130 üzlet kapott már engedélyt. A többségük Denverben van.

Washingtonban is engedélyezték az árusítást, de még nem tudni, hogy ott pontosan mikor kezdődhet. Gyógyászati célra összesen 20 államban lehet marihuánát használni. A szövetségi törvény alapján a drog illegális.