Maradtak a vádpontok Mladic hágai perében

Fotó: AFP / ANP / VALERIE KUYPERS / POOL / AFP / ANP / VALERIE KUYPERS / POOL

-

Fenntartja az összes vádat a volt Jugoszlávia ügyeiben eljáró Nemzetközi Törvényszék Ratko Mladic, a boszniai szerbek egykori katonai parancsnoka ellen – döntött kedden az ügyben eljáró bírói tanács.


Mladic a terhelő bizonyítékok hiányára hivatkozva azt kérte a bíráktól márciusban, hogy töröljék a bűnlajstromából szereplő vádpontok java részét, köztük a legsúlyosabbat, amely a nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai népirtásra vonatkozik. Emellett azt akarta elérni, hogy ejtsék a boszniai muzulmánok és horvátok üldöztetésének vádját. E vádpont szerint hét boszniai településen a Mladic katonái által elkövetett bűncselekmények népirtással értek fel. A volt hadseregparancsnok kifogást emelt a Szarajevó lövetésére és az ENSZ-békefenntartók túszul ejtésére vonatkozó vádpontok ellen is. A tábornok ügyvédei azt állították, nincs bizonyíték arra, hogy a srebrenicai események során Mladicot a „népirtás szándéka” vezérelte, és ki akarta irtani a bosnyákokat. Az ügyészek ezzel szemben azt állították, hogy a vádiratban szereplő összes bűncselekmény bizonyítást nyert. A bírák úgy foglaltak állást, hogy az ügyészek által a bizonyítási eljárás során előadott bizonyíték elegendő ahhoz, hogy minden vádpontot fenntartsanak.

„A vádlottnak minden egyes vádra felelnie kell”
– jelentette ki Alphons Orie elnöklő bíró. Mladic védelmét május 13-tól hallgatják meg. Amint arról korábban beszámoltunk, Mladicot korábban is meghallgatta már a hágai Nemzetközi Törvényszék, Radovan Karadzic perében tanúként hallgatták ki januárban.